'Raadsel van Siddeburen' rond spoorloos verdwenen Ilham Benchelh duurt voort

De strafzaak tegen de 70-jarige Kasem M. gaat donderdag niet door. De zitting is opnieuw uitgesteld, ditmaal tot februari volgend jaar. Het ‘raadsel van Siddeburen’ mag inmiddels de langstlopende strafzaak ooit in Groningen worden genoemd.

Ilham Benchelh. Foto: Archief DvhN

Ilham Benchelh. Foto: Archief DvhN

Kasem M. wordt verdacht van moord. In januari 2010 zou hij in Siddeburen zijn toen 36-jarige partner Ilham Benchelh om het leven hebben gebracht. Twee weken na de verdwijning werd hij als verdachte aangehouden. In mei 2010 stond M. voor de rechter. Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) werd de behandeling van de strafzaak toen aangehouden voor nader onderzoek. Een paar maanden later werd M. op last van de rechtbank in vrijheid gesteld. Hij bleef wel verdachte en dat is hij tot op de dag van vandaag.

Lichaam nooit gevonden

Wat deze zaak uiterst complex maakt is dat Ilham Benchelh spoorloos is. Dat de vrouw niet meer leeft is een aanname: haar lichaam is nooit gevonden.

Kasem M. zei destijds dat hij met de verdwijning van zijn echtgenote niets te maken heeft. Dat hij wordt verdacht, zei hij wel te begrijpen. Ook hij zei belang te hebben bij ‘nader onderzoek’. Het zou, zo stelde hij, immers hem vrijpleiten.

Verstrijken van tijd

Dit zegt ook zijn advocaat Fred Kappelhof. Het nadere onderzoek heeft niets opgeleverd. Ook de tijd - er zijn straks negen jaren verstreken - bracht geen nieuwe feiten aan het licht die de verdenking ondersteunen. De raadsman meent dat de verdenkingen met het verstrijken van tijd alleen maar aan kracht inboeten.

De bewijzen die er zijn, zijn niet overweldigend. M. werd eind 2010 niet voor niets door de rechtbank in vrijheid gesteld. Er is bloed op een matras in de woning aangetroffen, maar niet in die hoeveelheid dat er per definitie sprake moet zijn van een misdrijf. Kasem zou in Appingedam een doek met bloed in een prullenbak hebben gegooid, met bloed van Ilham Benchelh. Er zouden relatieproblemen zijn. Advocaat Kappelhof zei eerder dat het logisch is dat er wat dingen zijn gevonden die opmerkelijk mogen heten. De advocaat: ,,Logisch, want daar zoeken ze ook naar.’’

Meest waarschijnijke scenario

Het OM heeft scenario’s uitgewerkt, variërend van een vrijwillige verdwijning tot moord. Het laatste scenario is volgens het OM de meest waarschijnlijke. Of dit ook betekent dat het OM kan bewijzen dat het niet anders kan dan dat Kasem M. de dader is, is een andere vraag, Niet uitgesloten is dat het OM de rechtbank zal vragen om M. vrij te spreken.

De in Amsterdam geboren Kasem M. woont in Marokko. Hij heeft steeds aangegeven aanwezig te willen zijn bij de rechtszaak. Probleem: zijn paspoort is ingenomen waardoor hij het land niet kan verlaten. Ondanks rechtshulpverzoeken en de inzet van diplomatie weigeren de Marokkaanse autoriteiten medewerking.

Zaak moet een einde krijgen

‘Vriend en vijand’ zijn het er over eens dat deze zaak een einde moet krijgen. Mede om die reden was de intentie om de strafzaak deze week, zonder de aanwezigheid van M., te behandelen. Het OM liet weten ‘er klaar voor te zijn’.

Ook de rechters wilden een behandeling, ook met het oog op de belangen van de familie van Ilham Benchelh, zo laat een woordvoerder weten. Nieuw probleem: de familie van Ilham wil de zaak eveneens bijwonen en de rechtbank toespreken. Zij krijgen het echter niet op tijd voor elkaar visa te regelen om naar Nederland te reizen en vroegen om uitstel. De rechtbank honoreert dat.

Vervolg: februari 2019.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu