Raadsleden gemeente Groningen: 'Haal drafbaan-discussie van de agenda'

De Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen hoopt met crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor het allerlaatste koersseizoen: ,,De kas is leeg"'. Foto: Archief Geert Koops

SP en Stadspartij willen dat de gemeenteraad van Groningen vandaag toch nog geen knoop doorhakt over de toekomst van de drafbaan in het Stadspark.

Beide fracties vinden het onbestaanbaar dat er nu al een besluit wordt genomen over het evenementenplan, terwijl de visie op de toekomst van het complete park pas later aan de orde komt. Ze willen dat omdraaien.

Volgens Wim Koks (SP) en Amrut Sijbolts (Stadspartij) komen B en W hun beloftes over de ‘totale herijking’ van het park niet na. De ingestelde klankbordgroep die voor de Stadsparkdiscussie in het leven was geroepen, speelt in het voorstel voor de drafbaan geen rol.

Voorbarig

Volgens de twee partijen moet de stad de discussie over de drafbaan bovendien ook combineren met andere evenemententerreinen. Volgens hen kan de stad het besluit zonder grote gevolgen uitstellen omdat de kortetermijngevolgen van de coronacrisis voor de evenementenindustrie volslagen onduidelijk zijn. Ze noemen het voorbarig om de drafbaan nu al aan te passen en vinden dat de drafsport het terrein moet kunnen gebruiken tot de mogelijke herinrichting echt nodig is.

Het voorstel ligt al een tijdje zwaar onder vuur omdat de gebruikers (er zijn al sinds 1886 draverijen in Groningen, vanaf 1922 in het Stadspark) bij hoog en bij laag ontkennen dat de baan onveilig is en alleen tegen hoge kosten hersteld kan worden, wat B en W beweren. Een petitie voor behoud van de drafbaan is ruim 4200 keer ondertekend.

Onjuiste informatie

Ze schreven vorige week dat wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) de gemeenteraad onjuist informeerde. ,,Het is niet onveilig, er zijn geen incidenten geweest.’’ Volgens de verantwoordelijke organisatie is met haar ook geen overleg gevoerd.

De gemeente wil de draverijen de huur opzeggen zodat het terrein permanent kan worden ingericht voor concerten en festivals. De huur van rijplaten om de baan te beschermen, kost de organisatoren telkens een behoorlijk bedrag.

Nieuws

Meest gelezen

menu