Raadsleden Het Hogeland: Hopen dat corona versterkingsoperatie niet vertraagt

Raadsleden zitten thuis en vergaderen digitaal. Met de klok mee Bernd de Jong (CU), burgemeester Henk Jan Bolding, Kor Berghuis (CDA) en Roelf Torringa (GemeenteBelangen). Foto DVHN

Meerdere politieke partijen in Het Hogeland zijn bang dat door de coronacrisis de versterking van woningen veel langer duurt dan gepland. Ze spraken hun zorgen uit tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond.

,,Bewonersbijeenkomsten kunnen niet doorgaan’’, merkte Mädi Cleerdin (PvdA) op. ,,Kunnen we onze planning wel waarmaken? Inwoners die te maken hebben met bevingsschade hebben al veel teleurstellingen achter de rug. Nu liggen nieuwe liggen de loer.’’ Stefan van Keijzerswaard (VVD): ,,Alles aan de keukentafel bespreken is een tijdrovende klus.’’

Gaskraan dicht

Het Hogeland wil namelijk haast maken met het versterken van woningen. Sommige inwoners hebben bevingsschade en hun huizen zijn geïnspecteerd maar vervolgens hebben ze niks meer vernomen. Het gaat in eerste instantie om 175 woningen met een zogeheten (licht) verhoogd risicoprofiel en om 73 woningen waar nog een versterkingsadvies van moet komen.

Doordat het kabinet in 2018 besloot de gaskraan in Groningen dicht te draaien werd de versterking stopgezet en bleven bewoners in onzekerheid. Het gaat met name om inwoners van Zandeweer, Kantens, Uithuizen en Uithuizermeeden. Het Hogeland vindt dat ze uiterlijk eind volgend jaar duidelijkheid moeten hebben.

‘Ambitieus maar haalbaar’

Ondanks de coranacrisis vindt wethouder Kristel Rutgers (CDA) de planning ,,realistisch, ambitieus maar ook haalbaar.’’ Ze gaat inwoners via een brief en videoboodschap informeren. ,,Dat is niet ideaal, maar ik wil er de snelheid in houden.’’ Er zijn aardbevingscoaches waar mensen voor vragen terecht kunnen en die een luisterend oor bieden, en wellicht komt er nog een loket of platform waar inwoners met vragen terecht kunnen. De gemeenteraad stemde woensdagavond unaniem in met het plan van aanpak.

Wisselwoningen

Mensen die tijdens de versterking of nieuwbouw hun huis uit moeten, kunnen terecht in een wisselwoning. In Kantens komen er 20, in Zandeweer 10 en in Uithuizen 50.

Digitale vergadering

Het was een bijzondere vergadering want de raad van Het Hogeland vergaderde digitaal. Alle 29 raadsleden zaten thuis achter de computer en alleen burgemeester Henk Jan Bolding zat in het gemeentehuis van Uithuizen. Hij leidde de vergadering. Wie het woord wilde voeren moest dat van te voren melden en tijdens de vergadering met een appje.

Inwoners konden de vergadering live mee kijken. Tijdens de live-uitzending waren steeds vier politici tegelijk in beeld. Behalve dat beeld en geluid een enkele keer niet synchroon liep, verliep de vergadering soepeltjes. Alle raadsleden waren van te voren goed geïnstrueerd en hadden geoefend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu