Gemeenteraadsleden klagen dat ze door veiligheidsregio buitenspel staan bij corona: 'Dit schaadt de democratie'

Koen Schuiling (links) en Marco Out (rechts), burgemeesters van respectievelijk Groningen en Assen, zijn voorzitters van de veiligheidsregio's en hebben vooral in coronatijd veel bevoegdheden. Te veel, vinden sommige gemeenteraadsleden.

Koen Schuiling (links) en Marco Out (rechts), burgemeesters van respectievelijk Groningen en Assen, zijn voorzitters van de veiligheidsregio's en hebben vooral in coronatijd veel bevoegdheden. Te veel, vinden sommige gemeenteraadsleden. Foto: Archief/Niels Westra

Noodverordeningen en de coronaspoedwet die er aankomt maken dat raadsleden het gevoel hebben dat ze buitenspel staan bij het opleggen van de maatregelen om het virus aan te pakken.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) trekt in een brief aan de Tweede Kamer aan de bel over de geringe invloed van de gemeenteraad op het beleid en de maatregelen in het eigen gebied. Het is immers de burgemeester van de provinciehoofdstad als voorzitter van de Veiligheidsregio (in Groningen Koen Schuiling en Drenthe Marco Out) die met verordeningen maatregelen als mondkapjes en beperkte horecatijden afkondigen. Dit ‘alleenrecht’ gaat volgens de NVR mogelijk tegen de Grondwet in.

‘Een brede input’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's