Raadsleden willen tijdelijke oplossing voor verdwenen speelvoorzieningen in Appingedam

De pannakooi aan de Olingermeeden is weggehaald door de gemeente, om plaats te maken voor de bouw van een nieuw kindcentrum. Foto: Google Street View

De gemeenteraad van Appingedam wil dat de weggehaalde speel- en sporttoestellen aan de Olingermeeden worden vervangen. De skatebaan, het basketbalveldje en de pannakooi zijn weggehaald in verband met de bouw van een nieuwe school.

De weggehaalde voorzieningen kwamen ter sprake tijdens de raadscommissie van donderdagavond, toen de bouw van de nieuwe school aan de Olingermeeden werd besproken.

Om te kunnen beginnen met de bouw van het nieuwe kindcentrum, moesten de sport- en speeltoestellen wijken. Dat viel omwonenden rauw op hun dak. Zij vrezen dat de jeugd zich straks stierlijk gaat vervelen.

‘Zo gaat het niet goed komen deze zomer’

Fractievoorzitter Harry Rozema (SP) wil weten of het niet mogelijk is om de voorzieningen tijdelijk en op korte termijn op een andere plek terug te plaatsen. „We hebben op een steenworp afstand een mooi groot grasveld.”

Ook andere raadsleden wilden weten of, waar en wanneer de voorzieningen worden teruggebracht. Hilbrand Brantsma (PvdA) stelt dat het verstandig is om, met het oog op het coronavirus en de naderende vakantieperiode, te kijken of er snel iets geregeld kan worden voor de jeugd. „Zo gaat het niet goed komen deze zomer.”

Terugplaatsen kan niet zomaar

Wethouder Lea van der Tuin geeft toe dat de informatievoorziening richting bewoners beter had gemoeten. De pannakooi komt uiteindelijk terug, net als de skatebaan. Waar en wanneer is nog niet duidelijk. „We gaan ons best doen om dit op te lossen, ook met het oog op de coronacrisis.” Ze wil hierover met omwonenden in conclaaf.

De wethouder waarschuwde dat het wellicht niet mogelijk is om alle sport- en speelvoorzieningen terug te plaatsen. Andere opties, zoals neerzetten van een speciale sportcontainer, worden onderzocht. „Voor de pannakooi geldt bijvoorbeeld dat er een speciale bodem nodig is. „Het vergt nogal wat voordat je die weer terug kunt plaatsen.”

Splinternieuw kindcentrum voor RENN4

De bouw van de nieuwe school stond donderdagavond op de agenda, omdat de raad binnenkort beslist over het vrijgeven van het krediet voor de bouw van het kindcentrum.

Tegenover de Olingertil, komt een splinternieuw kindcentrum voor de leerlingen van RENN4. Voordat die leerlingen in het pand trekken, wordt het pand eerst als tijdelijke locatie gebruikt door twee andere kindcentra. Leerlingen van de Integrale Kindcentra Olingertil en Opwierde krijgen tijdelijk les in het gebouw als hun eigen schoolgebouwen versterkt worden.

De bouw liep eerder vertraging op omdat de aanbestedingsprocedure opnieuw moest worden gestart, nadat de aannemer het liet afweten. Inmiddels is er een andere aannemer gevonden die de klus wil gaan klaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu