Raadslid Delfzijl krijgt bij rechter laatste kans om ruzie illegale kamerhuur op te lossen

De Markstraat in Delfzijl (Google Maps)

De gemeente Delfzijl moet alsnog in gesprek met raadslid Jan Ottens over een oplossing voor de illegale kamerverhuur in diens pand in het centrum van de havenstad.

De rechtbank in Groningen geeft beide partijen tot februari de tijd om alsnog tot een vergelijk te komen over de slepende kwestie. Ottens strijdt via een kort geding tegen de dwangsom die de gemeente hem wil opleggen.

Studio’s

Het gemeenteraadslid van de Seniorenpartij bakkeleit al meer dan een jaar met de gemeente over het pand naast zijn winkel in de Marktstraat in Delfzijl. Al eind 2015 vroeg hij toestemming om dit voormalige uitzendbureau te splitsen in drie postadressen, voor de studio’s die hij daar heeft ingericht.

De gemeente wees dat verzoek echter begin vorig jaar af. In het pand waren niet de voorgeschreven brandwerende maatregelen genomen en bovendien voldeed Ottens’ aanvraag niet aan de eisen. Daarop bracht het raadslid wel de veiligheid op orde, maar een deugdelijke vergunningsaanvraag bleef uit.

Laatste waarschuwing

In november kreeg Ottens een allerlaatste waarschuwing nadat bij herhaalde controles volgens de gemeente bleek dat de kamerverhuur nog altijd doorging. Als het raadslid daar niet voor de jaarwisseling mee zou stoppen óf alsnog met een deugdelijke aanvraag zou komen, zou hem dat een dwangsom van 2000 euro per dag kosten.

Ottens verzet zich daar nu tegen via de rechter. Hij bestrijdt dat hij nog kamers verhuurt aan de Marktstraat 3. Niettemin wil hij daarvoor nu wel een vergunning afdwingen langs juridische weg. Nog net voor de Kerst besliste de rechter dat de partijen daarover alsnog rond de tafel moeten. Het kort geding is daarvoor tot februari geschorst.

‘Kerst kon niet meer stuk’

Ottens beschouwt dat als een eerste overwinning in de slepende ruzie. ,,Mijn Kerst kon niet meer stuk’’, reageert hij. Hij wil nu snel met zijn advocaat rond de tafel met de gemeente om helder te krijgen aan welke eisen hij moet voldoen om de zaak te legaliseren.

,,Die vergunning gaat er komen’’, verzekert Ottens. ,,De gemeente moet gewoon zijn werk doen en niet steeds met nieuwe regeltjes komen om de boel te traineren. Van hun kant is dit puur een wraakactie omdat ik zo kritisch ben in de raad.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu