Raadvergadering Het Hogeland toch afgelast: SP-politici ziek

Linda Visser (SP) is verkouden en koortsig.

De raadsvergadering van Het Hogeland gaat woensdagavond 8 april toch niet door. Raadsleden zijn ziek.

Linda Visser en Sandra Herkströter, die met zijn tweeën de fractie van de SP vormen, kampen beide met gezondheidsklachten. Visser heeft verkoudheidsklachten en verhoging. Herkströter heeft een broze gezondheid en is ook niet fit.

,,Ik weet niet of ik corona heb’’, zegt Visser, ,,Het kan ook hooikoorts zijn. Maar ik neem het zekere voor het onzekere.’’ Ze houdt zich aan de RIVM-richtlijn: met koorts thuisblijven.

Ze bezweert dat het niet te maken heeft met de agendapunten die op de raadsvergadering staan. Zo moet er een besluit over het bestemmingsplan van het Werelderfgoedcentrum (WEC) Lauwersoog worden genomen. Daarover bestaan grote meningsverschillen. SP is als een van de weinige fracties tegen het plan. Als er geen besluit valt, hebben sommige partijen daar baat bij. Visser: ,,Ik had graag mijn zegje over het WEC gedaan. maar ik ben echt ziek.’’

Alle partijen aanwezig

Dat betekent dat de raadsvergadering vanavond niet door gaat, zo hebben de gezamenlijke fractievoorzitters besloten. Zij vinden het voor de democratische besluitvorming voorwaarde dat alle partijen aanwezig zijn.

De raadsvergadering zou in verband met de coronacrisis een bijzondere worden. De raadszaal was van te voren ontsmet en er zouden 15 van de 29 raadsleden (de helft + 1) aanwezig zijn op minimaal anderhalve meter van elkaar. Publiek en insprekers waren niet welkom. Wel zou de vergadering via een livestream te volgen zijn.

Afval en Werelderfgoedcentrum

Het Hogeland besloot het zo te doen omdat er belangrijke punten op de agenda staan die niet kunnen wachten, zoals de invoering van diftar voor huisvuilinzameling en het bestemmingsplan van Werelderfgoedcentrum Lauwersoog.

B en W beraden zich hoe en wanneer de volgende raadsvergadering plaatsvindt. Het is inmiddels wettelijk mogelijk ook digitaal besluiten te nemen, maar daar zitten nog veel haken en ogen aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu