Raakt jouw tuin ook helemaal overwoekerd door de Japanse duizendknoop? Zo herken je deze invasieve exoot en dit kun je ertegen doen

Bladvlooien werden in 2020 losgelaten om de Japanse duizendknoop-plant te bestrijden. Foto: ANP

Hij verspreidt zich razendsnel, beweegt zich gemakkelijk door de nauwste kieren en kan grote schade veroorzaken aan gebouwen. De Japanse duizendknoop is één van meest invasieve soorten ter wereld en de plant laat zich ook nog eens moeilijk uitroeien. Wat moet je doen en wat moet je zeker niet doen?

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?

Het is een één tot drie meter hoge plant, die holle en rechtopstaande stengels heeft. De stengels lijken qua dikte en vorm wel wat op bamboe, maar hebben roodbruine vlekjes. De stengels van de Fallopia japonica komen begin april boven de grond en lijken dan op groen-rode asperges. Het is een vaste plant met een diepe wortel, die ook nog eens erg sterk is. De bladeren van de Japanse duizendknoop zijn frisgroen, hebben de vorm van een schild, voelen leerachtig aan en zijn tussen 10 en 15 centimeter lang. Tussen juli en september heeft de plant kleine witte bloemetjes (soms zijn deze roze). De stengels sterven af in de winter.

Waarom is het problematisch als ik een Japanse duizendknoop in de tuin heb?

Nou, daar kom je snel genoeg achter. De plant verspreidt namelijk razendsnel en kan elke dag tot wel 10 centimeter groeien. De Japanse duizendknoop overwoekert bovendien alle andere planten en door het gesloten bladerdek, sterft de andere vegetatie vanwege een gebrek aan zonlicht. Aanwezigheid van de Japanse duizendknoop zorgt ook voor minder bosmieren, vlinders en insecten. De plant is bovendien zo sterk dat riolering, wegen, funderingen en gebouwen er door beschadigd kunnen raken. Daarnaast woekert de duizendknoop in de bermen en langs het treinspoor, waardoor het zicht wordt beperkt.

Waar komt de Japanse duizendknoop eigenlijk vandaan?

Verrassing... Uit Japan. Interessanter is om te vragen hoe de Japanse duizendknoop in Nederland terecht is gekomen. De plant is namelijk een exoot, die van nature niet in ons land voorkomt. Plantenverzamelaar Philipp Franz Van Siebold haalde de duizendknoop in 1823 naar Leiden. Daar kreeg de plant een plekje in de Hortus Botanicus. Vanaf hier heeft de Japanse duizendknoop zich waarschijnlijk over heel Europa verspreid. Vanaf 1950 is de plant in Nederland gaan verwilderen en uiteindelijk voor steeds meer problemen gaan zorgen. Sinds 1 januari 2022 geldt er zelfs een handelsverbod voor de Japanse duizendknoop in Nederland.

Wat moet je vooral niet doen om de duizendknoop te bestrijden?

Je zou het misschien niet verwachten, maar maaien is niet verstandig. Problematisch aan de Japanse duizendknoop is namelijk dat een klein stukje van de plant al voldoende is om voor verspreiding te zorgen. Resten in de groene container gooien, zorgt ervoor dat de plant zich op een andere plek kan vestigen. Maaien kan alleen als werkelijk alle stukken duizendknoop apart worden gehouden en in een afgesloten vuilniszak in de grijze container gaan. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is dus heel belangrijk. Pas ook op als je langs het water gaat maaien: als er stukken duizendknoop mee worden gevoerd door de stroming, kan de plant zich verspreiden naar elders.

Oké, maar wat kun je dan wél doen om deze plant een kopje kleiner te maken?

Het wordt in ieder geval een kwestie van de lange adem, want de Japanse duizendknoop laat zich moeilijk uitroeien. Een van de methodes is om de plant minstens drie jaar lang chemisch te bestrijden in combinatie met maaien. Daarnaast helpt het om de stengels te injecteren met glyfosaat, maar let op: dat mogen alleen professionals doen. De derde oplossing is om minstens drie meter diep te graven en de grond te zeven, om zo de wortels van de duizendknoop te vinden. Dat moet wel meerdere keren worden gedaan en is een dure oplossing. Ook kan het helpen om de grond een paar jaar helemaal af te dekken. Zorg er dan wel voor dat er geen kieren zijn: de plant kan zich zelfs door de nauwste spleet heen naar boven vechten.

Nieuws

Meest gelezen

menu