Razendsnelle opmars corona: Nederland stevent af op échte lockdown met extra maatregelen. Alex Friedrich uiterst bezorgd, Jochen Mierau ziet 'laatste kans'

Arts-microbioloog Alex Friedrich. Foto: Alessandra Baltodano

De coronapandemie in Nederland neemt snel toe en het aantal doden begint zorgwekkend te stijgen. Ook in Drenthe en Groningen. Een échte lockdown hangt in de lucht.

De irritatie bij tal van experts dat niet iedereen lijkt door te hebben hoe ernstig het is, wordt met de dag erger. Viroloog Bert Niesters van het UMCG maakt zich steeds grotere zorgen over de toename van het aantal besmettingen en het weifelachtige kabinetsbeleid.

Zijn collega arts-microbioloog Alex Friedrich zegt de situatie uiterst zorgelijk te vinden: ,,Er is een duidelijk stijgende trend omdat we te hoog in de golf zijn gebleven’’, zegt Friedrich. ,,We kunnen snel weer hoge cijfers zien per dag. Mensen moeten zich dringend aan de bestaande maatregelen houden en er zijn striktere maatregelen nodig bij oplopende cijfers.’’

‘We gaan met zijn allen een soort blokjeskerst vieren’

Tijdens de persconferentie en de daaropvolgende kamerdebatten waarschuwde premier Rutte al dat er mogelijk een extra persconferentie komt, nog voor de kerst. In het debat liet hij vervolgens weten dat het kabinet die extra maatregelen nog niet tíjdens de kerst wil.

Gezondheidseconoom Jochen Mierau noemt dat een explosieve situatie. ,,Ik heb het gevoel dat we door onze laksheid om echt thuis te blijven afstevenen op een gevaarlijke toename begin januari’’, zegt Mierau. ,,We gaan met zijn allen een soort blokjeskerst vieren. Niemand is met vakantie, dus iedereen gaat toch even bij elkaar langs, is het niet op eerste of tweede kerstdag, dan toch op de derde, vierde, of vijfde.’’

Mierau pleit voor het snel grootschalig testen van de hele bevolking. ,,Dat is onze laatste kans om een echte lockdown in januari te voorkomen. Als we vanaf nu iedereen zonder klachten gaan testen, kunnen we de mensen die zonder klachten toch besmet zijn eruit pikken. We weten uit tal van voorbeelden dat er veel asymptomatische besmettingen zijn, kijk maar bijvoorbeeld naar de testen in het OZG en in andere landen.’’

Sluiting van scholen?

Als het toch tot een echte lockdown komt, noemden Rutte en De Jonge opties zoals de sluiting van de niet-noodzakelijke detailhandel en scholen.

In de Duitse deelstaat Nedersaksen, over de grens, gaan de scholen vanaf deze week al over op thuisonderwijs. Terwijl het aantal besmettingen daar nog steeds lager is dan hier, gelden in Duitsland al langer wat strengere regels; ook de hotels dicht, contactberoepen, musea en theaters.

Zulke maatregelen hangen ook in Nederland in de lucht, net als maatregelen die we kennen uit landen als Frankrijk en België, zoals een avondklok en het verbod om buiten je regio te reizen.

Nieuws

menu