Recensie (****) Henk Overdijk wint sterke editie van Gronings Studenten Cabaret Festival

Henk Overdijk in het beste programma van de avond. Foto Corné Sparidaens

Henk Overdijk uit Buitenpost is de grote winnaar geworden van het Groninger Studenten Cabaret Festival. De student aan de Hanzehogeschool in Groningen won alles wat er te winnen viel: de juryprijs, de persoonlijkheidsprijs én de publieksprijs.

Het was de 32ste finale van een aardig circuit, dat zich aanvankelijk afspeelde in de Oosterpoort en de laatste jaren in de mudvolle Stadsschouwburg. Zonder mankeren vallen de namen van Jochem Myjer, Theo Maassen, Martijn Koning en andere winnaars die een reputatie opbouwden. Het Groninger Studenten Cabaret Festival is zijn positie binnen de vier belangrijkste nationale concoursen nooit kwijtgeraakt, al is het genre bijgesteld. Deelnemers hebben het niet meer over hun hospita, ze doen niet aan maatschappijkritiek. Ensembles zijn kennelijk van vroeger. Op de slotavond van deze gedenkwaardige want ijzersterke edities staan drie solisten, stuk voor stuk van klasse en met een geduchte power.

De liedjes zijn weg

Ooit hoorde je liedjes, maar die zijn helemaal uit. Ze komen met een eigen verhaal en Melise Yazgili (ooit Oost-Groningse) is daarin het meest persoonlijk, al is wat zij doet vooral een monoloog van een vrouw, dé vrouw die ze is en uitbeeldt – vakmatig opgeleid aan de Academie van Den Bosch. Dit alles om te bewijzen dat ze met hun drieën over talent beschikken en niet alleen over ambitie. In het ergste geval willen ze het vak in. Dat hou je meestal niet tegen.

Terechte winnaar

Hoewel, zo’n jongen als Henk Overdijk is natuurlijk niet te stoppen. Hij buit zijn Friese afkomst een beetje uit, maar dan zo dat het zij optredeb versterkt, juist omdat hij probeert duidelijk te maken hoe bijzonder hij niet is... Zijn act is de meest verrassende en de meest veelzijdige van de drie finalisten. H.H.H. Overdijk overziet de dingen, maakt in alle rust zijn keuzes, bezit een verraderlijke podiumroutine en plaatst geestige invallen exact op momenten dat je het niet verwacht.

Zoals het behoort, dus. De fragmentarische opbouw laat veronderstellen dat hij met gemak een avondvullend showtje kan versieren. Hij komt met origineel, visueel materiaal en levert het beste totaalprogramma af, met diverse facetten van toekomstig vakmanschap. Een volkomen terechte winnaar.

Student op oorlogspad

En Tijmen Dokter, richting Utrecht? Wat hij uithaalt is knap, overtuigend in zijn opmerkelijke verhaal dat hij ontleent aan de krijgshandelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Student geschiedenis op oorlogspad. Geweldig en in zekere zin indrukwekkend, al is de grapdichtheid niet hoog. Niettemin is hij een exponent van een van de beste edities van het studentenfestival.

Festivalfeiten op een rij

Gebeurtenis: Groninger Studenten Cabaret Festival, finale Met: Melise Yazgili, Tijmen Dokter en Henk Overdijk Regie: Audrey Bolder Presentatie: Martijn Kardol Gastoptreden: André Manuel Techniek/decor: Maurice Koops en Toon de Vries Jury: Paul Haenen, Carlijn Sonneveldt, Eveline Mol en Mike Peek Gezien: 16/11 Groningen, Stadsschouwburg Publiek: 735 (vol)

Nieuws

menu