Recherche marechaussee Coevorden zorgt voor doorbraak in Europese mega-mensensmokkelzaak door piepklein detail te zien

Het is een miljoenen business: het smokkelen van vluchtelingen Europa in. Politieorganisatie Europol gaf deze foto vrij bij het oprollen van zeer grote smokkelorganisatie afgelopen zomer, tijdens operatie Pathfinder. Illegalen betalen enorme bedragen voor het vervoer onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden.

Het is een miljoenen business: het smokkelen van vluchtelingen Europa in. Politieorganisatie Europol gaf deze foto vrij bij het oprollen van zeer grote smokkelorganisatie afgelopen zomer, tijdens operatie Pathfinder. Illegalen betalen enorme bedragen voor het vervoer onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden. Foto: Europol

Het was een enorme dreun die Europol uitdeelde afgelopen zomer: in een actie werden ‘enkele van de gevaarlijkste migrantensmokkelaars in de hele EU’ opgeveegd. En dat allemaal dankzij Drents speurwerk.

Op 3 juni vorig jaar claimde Europol een geweldig succes in de strijd tegen mensensmokkelaars. Bij acties in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Servië en Nederland waren acht zogeheten kingpins gearresteerd; meest Syriërs, absolute kopstukken in mensensmokkelorganisaties, de onzichtbare topmannen die grof geld verdienen door vluchtelingen Europa binnen te brengen. In totaal werden bijna 140 verdachten gearresteerd. En bij 151 huisdoorzoekingen werd beslag gelegd op zo’n 900.000 euro aan bezittingen.

Het was de finale van het internationale justitieonderzoek Pathfinder, dat werd geleid door de Duitse autoriteiten, onder coördinatie van Europol. Door de samenwerking konden honderdvijftig lopende onderzoeken worden afgerond en werden zo’n veertig nieuwe onderzoeken gestart. Al met al ging het om tienduizend smokkelzaken die gelinkt konden worden aan de verdachten.

Het succes van Pathfinder was alleen maar mogelijk door de scherpe blik van de rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee in Coevorden.

Balkanroute

Bijna een jaar eerder – in augustus 2021 – was de samenwerking gestart tussen de rechercheteams onder coördinatie van Europol, dat zijn hoofdkwartier heeft in Den Haag en dat de misdaadbestrijding ondersteunt van 27 EU-landen. Duitsland had de leiding gekregen over Pathfinder omdat daar nu eenmaal veel zaken liepen tegen de verdachten.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's