Rechtbank Groningen schrapt behandeling moordzaak Jaagpad

Verdachte Milton T. tijdens pro formazitting (vorig jaar) in de rechtbank van Groningen Illustratie: Felix Guérain

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 27-jarige Milton T. gaat op 12 mei niet door. Dit heeft de rechtbank in Groningen besloten.

Milton T. wordt verdacht van de moord op Hidde Bergman. De 27-jarige Groninger werd op 14 mei vorig jaar doodgestoken toen hij over het Jaagpad in Groningen aan het hardlopen was. T. werd in juni in zijn woning in de binnenstad van Groningen als verdachte aangehouden.

Het onderzoek is afgerond. Op 12 mei zou de strafzaak inhoudelijk worden behandeld. ,,Wij waren er klaar voor’’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Niet bereikbaar

Er zijn verschillende redenen voor het afblazen van de strafzaak, zegt advocaat Natacha Harlequin. Zij staat Milton T. bij. Als gevolg van de coronacrisis heeft zij haar client al enige tijd niet kunnen spreken. ,,Hij is voor mij op dit moment niet bereikbaar.’’

Advocaten kunnen hun cliënten momenteel niet bezoeken in de gevangenis. Milton T. verklaarde eerder dat hij onschuldig is.

Praktische redenen

Harlequin zegt dat er in deze coronatijd ook praktische redenen zijn op grond waarvan de rechtbank de behandeling heeft uitgesteld. Harlequin: ,,Ik betreur de maatregelen die genomen worden met betrekking tot de coronacrisis. Maar de beslissing van de rechtbank begrijp ik wel.’’ De raadsvrouw hoopt dat er snel een nieuwe zittingsdatum kan worden vastgesteld. ,,Niet alleen in het belang van mijn cliënt, maar ook in het belang van de nabestaanden.’’

Rechtbanken behandelen momenteel alleen zogeheten urgente zaken waarbij het meestal gaat over de vraag of een verdachte al dan niet langer in voorarrest moet blijven. Verdachten worden daarbij gehoord via de telefoon of beeldverbinding. Voor de behandeling van een moordzaak is dat niet wenselijk; de rechtbank wil dat de verdachte in de rechtszaal aanwezig is.

Aanwezigheid nabestaanden

Ook moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van nabestaanden in de rechtszaal dan wel in het gerechtsgebouw.

Aangekondigd is dat het aantal strafzaken dat kan worden behandeld na 11 mei stapje voor stapje wordt uitgebreid. Rechtbanken treffen momenteel maatregelen om zittingen waarbij alle betrokkenen fysiek aanwezig zijn mogelijk te maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu