Rechtbank: Het Feest in Groningen blijft deze week dicht

Café Het Feest in de Peperstraat in Groningen is een van de zes horecabedrijven in de stad die de Veiligheidsregio in augustus heeft gesloten vanwege overtreding van de coronaregels. Foto: Patrick Wind

Café Het Feest in de Groninger binnenstad mag vanavond niet open. Eigenaar Jacob Jan Groeneweg hoopte met een kort geding van de straf af te komen die de gemeente hem wegens overtreding van de coronaregels had opgelegd. Hij moet de rest van de week toch dicht blijven.

Volgens de rechtbank is er niks mis met de sanctie (week dicht) omdat een toezichthouder duidelijk heeft gemaakt dat de Noodverordening is overtreden. De gemeente greep zaterdag in nadat Het Feest vrijdag voor de tweede keer was betrapt op overtredingen. Een handhaver die incognito twee uur binnen was, zag mensen op de dansvloer staan terwijl er niet mag worden gedanst.

Groeneweg, die eerder nog complimentjes van handhavers had gekregen, zei dinsdag tegen de rechtbank dat zijn bedrijf er alles aan doet om de regels te handhaven, maar dat bezoekers soms over de schreef gaan. Hij vindt het niet eerlijk dat de ondernemer en niet de dansende nachtbrakers worden beboet.

Korrel

Bovendien vindt Groeneweg dat Het Feest als voorbeeld op de korrel is genomen, terwijl veel andere horecabedrijven net zo goed over de schreef gaan, als daar al sprake van is. Dat blijkt volgens hem uit een film die maandagavond (,,de rustigste uitgaansavond’’) in het uitgaanscentrum is gemaakt.

De rechter was niet geïnteresseerd in de beelden, ook niet van de situatie in het café tijdens de overtredingen. Volgens Groeneweg en zijn advocaat had de rechter dan gezien dat het ‘dansen’ niet meer was geweest dan een beetje met de heupen wiegen, door mensen die even waren opgestaan van hun stoel.

Ze vinden dat de gemeente en de veiligheidsregio geen sanctie hadden mogen opleggen omdat daar juridisch geen grondslag voor is, maar dat was de rechtbank niet met hen eens. De Gemeentewet en de Wet Veiligheidsregio’s kunnen de Grondwet overrulen bij ernstige wanordelijkheden of (de vrees voor) rampen.

Karige motivatie

De rechtbank vindt wel dat het besluit op bepaalde punten karig is gemotiveerd, bijvoorbeeld ten aanzien van de keuze om tot sluiting over te gaan en niet op een andere manier naleving van de regels af te dwingen. ,,Het ontbreken van deze motivering is echter onvoldoende om de voorlopige voorziening toe te wijzen’’, concludeert de rechtbank.

Het Feest had op 1 augustus al een officiële waarschuwing gekregen en erkende tijdens de zitting dat er toen (de eerste avond waarop vanaf half twee geen nieuwe bezoekers meer binnen mogen komen) dingen mis waren. Sindsdien probeert het bedrijf wel aan de eisen te voldoen. Het Feest mag zaterdagavond weer open.

Dat gaat Groeneweg met gemengde gevoelens doen. Hij weet nog niet of hij de achterliggende rechtszaak om principiële redenen voortzet. ,,Ik denk dat het geen zin heeft om door te vechten. Op voorhand wist ik dat de kans om te winnen zeer gering was. Het was meer bedoeld om duidelijk te maken hoe willekeurig de overheid te werk gaat en zich onder het mom van de volksgezondheid alles permitteert. Je kunt als ondernemer alleen hopen dat je open mag blijven.’’

Geen zin

Volgens Groeneweg kan de gemeente alle horeca wel sluiten omdat anderhalve meter afstand nergens voor 100 procent te handhaven is. ,,Als ze willen kunnen ze ons zo weer sluiten, terwijl ik niks extra’s kan doen en niks fout heb gedaan. Het klopt voor geen kant, maar je staat met de rug tegen de muur. De horeca is niet leuk meer als je het gevoel hebt dat je permanent op je hoede moet moet zijn.’’

Hij heeft eigenlijk geen zin meer om open te gaan. ,,Maar dat moet wel. Ik heb twaalf medewerkers, bezoekers komen graag. Uiteindelijk heb ik er natuurlijk wel veel lol in, maar nu slaap ik er even slecht van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu