Rechtbank: afranseling op straat in Sappemeer was geen zelfverdediging

Foto: DvhN

De rechtbank in Groningen heeft een 21-jarige man uit Zuidbroek en een 22-jarige man uit Groningen veroordeeld tot achttien maanden celstraf (waarvan een jaar voorwaardelijk) wegens een poging tot doodslag. In april sloegen en schopten ze in Sappemeer in op een man die ze eerst tegen de grond hadden geslagen.

Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn. De man mag van geluk spreken dat de afranseling voor hem geen fatale gevolgen heeft gehad, zo staat (vrij vertaald) in het vonnis dat dinsdagmiddag werd uitgesproken.

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.

Al langere tijd ruzie

Het geweldsincident had plaats voor een shoarmazaak in Sappemeer. De twee mannen hadden al langere tijd onenigheid met het slachtoffer. Op een feestje in 2017 was die ruzie geëscaleerd waarbij een van de verdachten zou zijn mishandeld door de man die nu het slachtoffer is.

De twee verdachten verklaarden dat het slachtoffer agressief was en de confrontatie zocht. Dat zij ook geweld gebruikten moet gezien worden als zelfverdediging. De rechtbank gaat daar niet vanuit.

Geen noodzaak tot verdediging

Tijdens de rechtszaak werden camerabeelden getoond. Daarop is niet te zien dat het slachtoffer de confrontatie zocht. Wel is te zien hoe de twee op de man inschoppen. Daarbij raken ze, stelt de rechtbank vast, ook zijn hoofd. Er bestond voor de verdachten geen noodzaak om zich te verdedigen.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de twee verdachten dat ze bang waren voor het slachtoffer. De man zou in Oost-Groningen een zekere reputatie genieten. De rechtbank gaat hier niet op in.

Naast celstraf moeten de twee verdachten 2.300 euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer had een claim ingediend van ruim 15.000 euro.

Nieuws

menu