Rechtbank beëindigt de dwangverpleging van Avi C.

De man die in 2005 in Tolbert twee kinderen om het leven bracht wordt niet meer behandeld in een tbs-kliniek.

De dwangverpleging van de nu 59-jarige Avi C. kan dan ook onder voorwaarden worden beëindigd. Dat vinden niet alleen C., zijn advocaat en zijn begeleiders, maar dat vindt - zo bleek woensdagmiddag - ook de rechtbank in Groningen.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank verzocht de tbs-maatregel met een jaar te verlengen. Om de maatregel nu al te beëindigen (onder voorwaarden), gaat me veel te snel, zei de officier van justitie. Zodra hij weer drugs gaat gebruiken, is er een risico, aldus het OM. De tbs-behandeling begon in 2015.

De rechtbank zei begrip te hebben voor de aarzeling van het OM, maar vindt dat aan alle voorwaarden is voldaan om de dwangverpleging te beëindigen.

Na cassatie 15 jaar en tbs

Avi C. kreeg in 2006 18 jaar celstraf en de maatregel tbs opgelegd. Na cassatie kreeg hij 15 jaar celstraf en tbs.

Los van gezondheidsklachten verloopt de behandeling van C. voorspoedig, zo melden deskundigen van de kliniek. C. woont zelfstandig in Utrecht. Hij doet vrijwilligerswerk. Zodra de tbs-maatregel definitief wordt beëindigd wil hij zich vestigen bij familie in zijn geboorteland Israël. De voorwaardelijke beëindiging is een eerste stap in die richting.

Kinderen van zijn partner omgebracht

C. bracht vandaag precies dertien jaar geleden, op 1 augustus 2005, de 2-jarige Daniël en de 4-jarige Damaris met geweld om het leven. Het waren de kinderen van zijn toenmalige partner. Hij zou dat hebben gedaan in een psychose die werd veroorzaakt door drugsgebruik (amfetamine).

Lees hieronder het verslag over de rechtszaak in 2005:

Nieuws

Meest gelezen

menu