Rechtbank doet uitspraak in bioscoopmoorden Groningen: over straf of maatregel en over schade voor verdriet

De rechtbank in Groningen doet dinsdagmiddag uitspraak in de moorden op Marinus en Gina Visser. Het echtpaar werd op 26 oktober vorig jaar in bioscoop Pathé aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen om het leven gebracht.

Pathé

Pathé Foto Kees van de Veen

De moord op het echtpaar is in vele opzichten een bijzondere zaak. Zo is er allereerst het enorme leed dat de verdachte Ergün S. (34) heeft aangericht. De verklaringen van de kinderen van het echtpaar in de rechtszaal waren indrukwekkend. In één keer raakten zij hun ouders kwijt.

Marinus en Gina waren niet op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Sinds de opening van de bioscoop in 1995 waren zij vaste medewerkers, belast met de schoonmaak. Zij hoorden daar. Wie er nooit had moeten zijn was Ergün S.

Daden vastgelegd door camera’s

Bijzonder is ook de opsporing van de dader. Al een paar minuten na de vondst van de lichamen van Marinus en Gina wist de politie wie ze moesten hebben. Niet alleen had Ergün S. op de plaats-delict zijn id-kaart verloren, zijn vreselijke daden zijn vastgelegd door beveiligingscamera’s.

Wekenlang struinde S. in verwarde toestand door de stad Groningen. Zijn bezorgde familie in Rotterdam had in september alarm geslagen, een procedure voor een gedwongen opname via een rechterlijke machtiging was in gang gezet. Probleem was dat Ergün S. Rotterdam had verlaten.

Wanen bepalen wat hij denkt en doet

In 2009 werd bij S. schizofrenie vastgesteld, kwetsbaar voor psychoses. En daar zit hij middenin, in de weken dat hij door Groningen zwerft, dan weer slapend in de buitenlucht, dan weer in een hotel. Overdag zit hij vooral in een coffeeshop. De wanen die hij heeft bepalen niet alleen wat hij denkt, maar ook wat hij doet.

De conclusie van de deskundigen en overgenomen door het Openbaar Ministerie (OM) is dat Ergün S. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Ook het feit hij zijn medicijnen niet slikt - een keuze - kan hem niet worden aangerekend. Het past bij het ziektebeeld, zegt de deskundige in de rechtszaal.

Tbs het maximaal haalbare

Bij een dergelijke conclusie past maar één eis: geen straf, wel de maatregel tbs met dwangverpleging. Het is in de visie van het OM juridisch het maximaal haalbare.

De rechtbank zal zich dinsdag ook uitspreken over de schadevergoedingen die door acht mensen zijn ingediend. Vier nabestaanden vorderen shockschade. Dan gaat het om schade als gevolg van psychisch leed dat is ontstaan door een directie confrontatie met een ernstig misdrijf.

Voorstelbaar maar onvoldoende

Het OM meent dat deze verzoeken moeten worden afgewezen. De vorderingen voldoen niet aan de zeer strenge eisen die de wet aan het toekennen van shockschade stelt. Dat de nabestaanden in shock waren, is voorstelbaar, maar voldoende voor een vergoeding is het niet, vindt het OM.

Anders is dat voor de twee collega’s die die zaterdagochtend de lichamen van Marinus en Gina vonden. Zij zijn op gruwelijke wijze rechtstreeks geconfronteerd met het misdrijf. Beide collega’s zouden om deze reden recht hebben op 15.000 euro.

Vorderingen van zogeheten affectieschade - schade die wordt veroorzaakt door verdriet - moeten wel worden toegewezen, vindt het OM. Het is een vorm van smartengeld. Vier nabestaanden zouden hiervoor in aanmerking komen.

Kale kip

Opgeteld zou Ergün S. 135.000 euro moeten betalen. Hoewel S. dat geld waarschijnlijk niet in de broekzak heeft, zullen de nabestaanden het geld wel krijgen: de Staat schiet het voor. Op voorwaarde dat de rechters de vorderingen toewijzen.

De uitspraak is vanmiddag vanaf 13.00 uur via een liveblog op deze site te volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu