Rechtbank: flinke waarschuwing voor Groninger met woning vol explosieve stoffen

Brandweer betreedt de woning aan de Oosterhamriklaan na alarm over explosieven Foto: Wesley Bos, Venema Media.

De 27-jarige F.S. uit Groningen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 410 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk zijn opgelegd. S. werd in november vorig jaar aangehouden in zijn woning aan de Oosterhamriklaan in Groningen. In die woning lag 60 kilo aan explosief materiaal.

De opgelegde straf - ietsje lager dan er was geëist - behelst dat S. vooral een flinke waarschuwing krijgt. Het onvoorwaardelijke deel van 50 dagen heeft hij al uitgezeten. Gaat hij opnieuw in de fout, dan wachten hem 360 dagen detentie.

S. had een fascinatie voor het zelf maken van zwaar vuurwerk. Via het internet kocht hij de benodigde grondstoffen en chemicaliën wat leidde tot een melding bij het Bom Data Centrum, een onderdeel van de politie. Het centrum alarmeerde ‘Groningen’ waarna groot alarm werd geslagen en woningen in de directe omgeving uit voorzorg werden ontruimd.

Volgens de verdachte kon er niets fout gaan

Tijdens de rechtszaak erkende S. dat wat hij deed levensgevaarlijk was, maar bang dat het weleens fout zou kunnen gaan was hij niet. Inmiddels is hij tot inkeer gekomen en heeft hij het vuurwerk afgezworen. Dit heeft bij het bepalen van de straf meegespeeld.

Wel staat de man de komende tijd onder toezicht van de reclassering, moet hij zich laten behandelen en moet hij zich aan een serie afspraken houden. Een daarvan: hij mag geen chemicaliën in bezit hebben.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu