Rechtbank legt schennispleger tbs met dwangverpleging op

De rechtbank in Groningen. - foto: Rob Zijlstra / DVHN Foto: DvhN

De rechtbank heeft een 50-jarige man, een voormalig Veendammer, de maatregel tbs met dwangverpleging opgelegd wegens schennispleging. De man maakt zich hier al jaren schuldig aan en kan het niet laten.

De man had al tbs met voorwaarden, de lichtere variant. Omdat hij zich niet aan de afspraken hield en opnieuw de fout in is gegaan, is de maatregel nu omgezet in de zwaarste variant: dwangverpleging.

Onheersbare drang

De man heeft in de afgelopen tien jaar een fors strafblad opgebouwd op het gebied van zedenmisdrijven en wordt al jarenlang behandeld. Zijn onbeheersbare drang: hij laat zijn broek zakken in de buurt van kinderen en bevredigt zichzelf. De tbs met voorwaarden werd destijds opgelegd voor ontucht.

De intensieve behandelingen die er zijn geweest hebben nauwelijks zin gehad. Zonder toezicht zal hij opnieuw de fout ingaan. De reclassering had de rechtbank geadviseerd de dwangbehandeling op te leggen. De hulpverlening ziet geen andere mogelijkheid.

Bedrijf en gezin kwijt

De man woonde lange tijd in Oost-Groningen waar hij actief was als rijinstructeur. Als gevolg van detentie raakte hij zijn bedrijf en zijn gezin kwijt. Hij pleegde zijn zedenmisdrijven op tal van plaatsen, variërend van Emmen, Drachten, Leeuwarden, Hoogeveen en Amsterdam.

Twee weken geleden vroeg de verdachte de rechters om een laatste kans en hem geen tbs met dwang op te leggen ,,Ik wil geen slachtoffers meer maken.’’ Die laatste kans heeft hij dus niet gekregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu