Rechtbank: man die bankpasje uitleende aan 'ene Henk' niet schuldig aan misdrijf

Rechtbank in Groningen in coronatijd - foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het uitlenen van een bankpasje, ook als de omstandigheden verdacht zijn, betekent niet per definitie dat je je schuldig maakt aan een misdrijf. Een 49-jarige man uit Groningen die door het Openbaar Ministerie (OM) werd beschouwd als een ‘geldezel’ werd vrijgesproken.

Volgens het OM neemt iemand bewust een risico betrokken te raken bij een misdaad als je je bankpas uitleent aan onbekenden. De verdachte had zijn pas uitgeleend aan een vage kennis. Niet veel later werden er forse bedragen op de rekening gestort en via de pin ook weer opgenomen.

Het bleek te gaan om oplichting via Marktplaats. Mensen bestelden spullen, betaalden ook, maar kregen niets geleverd.

Net zo schuldig als de oplichter

De verdachte werd gezien als katvanger, dan wel als ‘geldezel’. Hij verklaarde dat hij zijn bankpas had uitgeleend (aan ene Henk) omdat die kennis een uitkering wilde aanvragen en daarvoor een rekeningnummer nodig had. Als je zoiets doet, betoogde het OM, dan ben je net zo schuldig als de daadwerkelijke oplichter.

De rechtbank deelt die visie niet. Volgens de rechtbank staat vast dat het geld dat werd gestort op de rekening van de verdachte afkomstig is van misdaad. Uit het dossier blijkt echter niet dat de verdachte het geld heeft opgenomen.

Politie verrichtte geen nader onderzoek

De rechtbank stelt dat de verdachte een alternatief scenario van de gang van zaken heeft geschetst. Uit het dossier blijkt niet dat dat scenario niet waar kan zijn, zo staat in het vonnis. Volgens de rechtbank waren er voldoende aanknopingspunten voor nader onderzoek, maar heeft de politie dat nagelaten.

Tegen de man was een werkstraf van 175 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Ook zou hij zo’n 25 gedupeerden schadeloos moeten stellen. Met de vrijspraak is daar een streep doorgehaald. Dat betekent ook dat de gedupeerden vrijwel zeker hun geld definitief kwijt zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
Cybercrime
menu