Rechtbank: niet vast te stellen dat dronkenmansklap leidde tot beroerte, verdachte uit Winsum vrijgesproken

De rechtbank heeft een 30-jarige man uit Winsum vrijgesproken van zware mishandeling. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat de klap die de verdachte uitdeelde heeft geleid tot een beroerte bij het slachtoffer.

Zittingszaal 14  in coronatijd

Zittingszaal 14 in coronatijd Rob Zijlstra / DVHN

De man is wel veroordeeld wegens mishandeling wat een taakstraf opleverde van veertig uur.

In april 2018 belandde de verdachte na een avondje stappen met vrienden en nog meer bier in Warffum. Op straat ontstond rumoer, ook omdat de verdachte in een taxibusje ruzie had gekregen met zijn vriendin.

Kan het wat rustiger?

Een bewoner van de straat, Bert Pit, werd wakker van het lawaai. Hij ging naar buiten en vroeg of het een beetje rustiger mocht. De verdachte, op dat moment dronken en buiten zinnen, stapte op Pit af en gaf hem een vuistslag tegen het hoofd.

Aanvankelijk leek er niets aan de hand. Maar drie kwartier na de klap werd Pit, die weer naar bed was gegaan, onwel: een beroerte, als gevolg van een gescheurde halsslagader.

Zeer waarschijnlijk van wel

Tijdens de rechtszaak stond de (juridische) vraag centraal of er een causaal verband bestaat tussen de klap en het ontstaan van de beroerte. Deskundigen (medici) noemde het zeer waarschijnlijk dat er een verband is. Waarschijnlijker dan dat het niet zo is. Maar: een halsslagader kan ook spontaan scheuren, zonder geweld. Door niezen bijvoorbeeld.

Het kan niet worden vastgesteld

De rechtbank concludeert in een uitvoerig vonnis dat niet kan worden vastgesteld dat de klap ‘met aanzienlijke waarschijnlijkheid’ de beroerte heeft veroorzaakt. Wat dan overblijft is de mishandeling, de klap zelf. Het Openbaar Ministerie vond dat die conclusie wel kon worden getrokken.

Voor het 53-jarige slachtoffer heeft de beroerte versterkende gevolgen gehad. De man werd afgekeurd (en raakte zijn baan kwijt) en kan niet veel meer. De uitspraak betekent ook dat er geen schadevergoeding is toegekend.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu