Rechters: man die in 2004 in Appingedam zijn vriendin en haar moeder om leven bracht vormt nog een te groot gevaar

De rechtbank heeft de tbs-status van de 53-jarige Marthin S. met twee jaar verlengd. De veiligheid van anderen vereist dat de dwangbehandeling wordt voortgezet, luidt de conclusie van de rechters.

Rechtbank Groningen

Rechtbank Groningen Rob Zijlstra

S. bracht in 2004 zijn (ex-) vriendin en haar moeder om het leven en probeerde zijn schoonvader te doden. Hij werd door het gerechtshof veroordeeld tot 15 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

Advocaat Niek Heindanus verzocht de rechtbank twee weken geleden een einde te maken aan de gedwongen behandeling. S. zou klaar zijn om terug te keren in de maatschappij. Aanvankelijk zag het er ook naar uit dat dat ging gebeuren.

Kwade gedachten

In de kliniek had hij evenwel ‘kwade gedachten’ over een medewerker. Hij deelde die gedachten met eensociotherapeut met als gevolg dat het in gang gezette resocialisatietraject stopte en alle verloven werden ingetrokken. Volgens advocaat Niek Heidanus is S. ten onrechte te hard aangepakt en is hij het slachtoffer geworden van wat Heidanus noemde de gedachtenpolitie.

De rechtbank stelt dat de verlening niet is gebaseerd op een enkele foute gedachte. Volgens de rechters zijn de risico’s nog altijd te hoog. Over twee jaar wordt opnieuw naar de zaak gekeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
tbs
menu