Rechtbank zendt zaak moord Jaagpad uit via livestream

Apparatuur opgesteld in de rechtbank in Groningen voor de livestream. Foto: DVHN/Rob Zijlstra

De Rechtbank Noord-Nederland zendt de rechtszaak over de moord op hardloper Hidde Bergman op het Jaagpad in Groningen uit via een livestream. Het is de tweede keer dat de rechtbank een zaak live via een videostream laat zien.

Voor de zitting is veel belangstelling, maar mede door corona kan niet iedereen die dat wil bij de zaak aanwezig zijn. Daarom heeft de rechtbank besloten de zaak uit te zenden.

Verdachte anoniem

Woordvoerder Serge Zom van de Rechtbank Noord-Nederland laat weten dat het er een vertraging wordt ingebouwd. Dit om technici de gelegenheid te geven privacygevoelige informatie te filteren. „Niet alles wordt geanonimiseerd", zegt Zom. „We houden ons aan de persrichtlijn."

Bij de stream wordt de verdachte niet in beeld genomen. De stem van de verdachte wordt vervormd. In dit geval heeft de verdachte een tolk bij zich. Verdachte Milton T. is geboren op Aruba en spreekt beter Papiaments dan Nederlands.

Rechtszaken via livestream

Het kwam eerder voor dat de rechtbank zaken live uitzond. In 2013 gebeurde dat bij de zaak Vaatstra. Toen zond de NOS uit.

In coronatijd heeft de rechtbank Noord-Nederland ook al eerder een zaak gestreamd. Dat was het geval bij de zitting over de bioscoopmoorden in Groningen, vorige maand.

De stream van de rechtbank bekijken kan hier .

De zaak live volgen met duiding van onze rechtbankverslaggever Rob Zijlstra kan in dit liveblog .

Nieuws

Meest gelezen

menu