Rechtbank zet streep door slepend proces tegen mannen uit Groningen die in antibiotica zouden handelen: verdachten vrijuit

Het Openbaar Ministerie heeft het recht verspeeld om vijf mannen uit de provincie Groningen die worden verdacht van handel in antibiotica strafrechtelijk te vervolgen. Het strafproces begon in 2013, de rechtbank haalde deze week een streep door de zaak.

Pluimvee

Pluimvee ANP

De verdachten zijn vijf mannen uit Uithuizen, Appingedam en Winschoten die actief zijn in de pluimveesector. Ook twee bedrijven werden destijds gedagvaard. De verdachten zouden hebben gehandeld in antibiotica. Daarmee zouden ze veel geld hebben verdiend en de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Halverwege het proces ontdekte de rechtbank dat de officier van justitie een getuige beïnvloedde. Deze getuige, een politiechef van de criminele inlichtingen eenheid, kreeg ingefluisterd wat hij bij de rechter-commissaris moest verklaren. Dit geldt als een doodzonde.

Beschamend optreden OM

De rechters noemden het optreden van de officier van justitie beschamend. Om deze ernstige misstap te compenseren gelastte de rechtbank dat burgerinformanten die de zaak aan het rollen hebben gebracht als getuige moesten worden gehoord. De advocaten hadden hierom gevraagd. Zij willen weten of het onderzoek wel volgens de regels van het spel is verlopen. Het OM weigerde om aan het bevel van de rechtbank gehoor te geven. Het horen van informanten kan voor betrokkenen gevaarlijk zijn, aldus het OM.

Verdachten gaan vrijuit

Dit laatste leidde tot slepende juridische procedure binnen de strafzaak waar nu een einde aan lijkt te zijn gekomen. Omdat het OM blijft weigeren gehoor te geven aan het bevel van de rechtbank, is het OM niet-ontvankelijk verklaard. De verdachten gaan vrijuit.

10 jaar onzekerheid

Dit betekent niet dat een punt achter deze bijna tien jaar durende zaak kan worden gezet. De verdachten werden (als lid van een criminele organisatie) in 2011 gearresteerd. Justitie liet beslag leggen op bezittingen van verdachten. Daardoor kwamen ze financieel in de problemen. De verwachting is dat zij de schade en de torenhoge advocaatkosten nu gaan verhalen op de staat. Advocaten wijzen erop dat de verdachten bijna tien jaar lang in onzekerheid hebben gezeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu