Groningse rechtbankboom krijgt tweede leven als insectenhotel op zonnepark

De rechtbankboom met aan de voet de reuzenzwam die de stam onherstelbaar heeft aangetast. Foto: Archief DvhN

De monumentale rode beuk die deze week tegen de vlakte moest bij de Groningse rechtbank, leeft voor een deel voort als insectenhotel.

Het onderste deel van de stam van de 22 meter hoge boom verhuist een dezer dagen van de binnentuin van de rechtbank naar het Zonnepark Vierverlaten. Daar biedt het straks beschutting voor overwinterende insecten en andere dieren in het 3 hectare metende gebied.

Reuzenzwam velde massieve beuk na 144 jaar

De massieve beuk, volgens gemeentelijke archieven in 1876 geplant bij het toenmalige Guyot-doveninstituut, is geveld door een reuzenzwam. Die heeft de voet van de stam zo aangetast dat de boom dreigde te bezwijken met alle gevaar vandien voor het rechtbankgebouw dat eind jaren negentig verrees aan het Guyotplein.

Voor energiecoöperatie Grunneger Power is de immense stam van de boom een welkome aanwinst voor haar ‘groene’ zonnepark. Dat wordt volledig ecologisch beheerd. Schapen houden het tussen de zonnepanelen kort en biologische planten en bloemen die er groeien, bieden voedsel en nectar voor vogels en insecten.

Zonnepark levert stroom voor zeshonderd huishoudens

Zonnepark Vierverlaten is volledig bekostigd door crowdfunding: driehonderd leden van de coöperatie hebben er een of meerdere panelen gekocht. Sinds het drie jaar geleden geopend werd, levert het park jaarlijks genoeg stroom voor zeshonderd huishoudens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu