Rechter: beslag op privé-eigendommen van omstreden pandjesbaas Joshua Camera gehandhaafd

Voormalig KPN-gebouw aan de Reitemakersrijge in het centrum van Groningen. Foto: Willem Groeneveld

Forse tegenslag voor de omstreden de Groningse vastgoedondernemer Joshua Camera: het beslag dat de Groningse vastgoedondernemer Wijnand van Smeden liet leggen op privé-eigendommen van Camera, blijft van kracht.

Het gaat om een privéwoning in Haren en een tweetal panden aan het Zuiderdiep in Groningen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland vrijdag in een uitspraak.

Camera spande een kort geding aan tegen Van Smeden, omdat hij vond dat de beslaglegging onterecht was. De rechter stelt Camera in het ongelijk omdat zij het „alleszins aannemelijk” vindt dat van Smeden door de gedragingen van Camera schade heeft geleden.

Van Smeden, eigenaar van onder meer cafés de Sigaar en de Uurwerker, legde voor 186.000 euro beslag, omdat hij schade lijdt door onrechtmatig handelen van Camera. Laatstgenoemde heeft een slechte reputatie bij huurders in de stad. De rechter vindt dat bedrag nog niet goed onderbouwd en stelt het naar beneden bij, tot 100.000 euro. Welk bedrag uiteindelijk daadwerkelijk wordt betaald, moet blijken uit een bodemprocedure.

Wens om het pand zelf te kopen

De vete tussen de twee Groningse vastgoedondernemers begon rond de verkoop van het voormalige KPN-gebouw, waar van Smeden met zijn bedrijf Beauvast eigenaar van is. Het pand aan de Reitemakersrijge in het centrum van Groningen stamt uit de jaren vijftig en deed dienst als telefooncentrale. Nadat KPN het pand begin 2019 verliet, wordt het verbouwd tot tweehonderd studio’s en een aantal commerciële zaken op de begane grond, waaronder horeca.

Wat een betrekkelijk overzichtelijke verkoop moest worden, is uitgemond in een escalerend conflict tussen twee Groningse vastgoedondernemers. Kort gedingen en beslagleggingen volgen elkaar in rap tempo op.

Van Smeden liet beslag leggen, omdat hij veel schade zou hebben geleden doordat Camera de verkoop van het voormalige KPN-gebouw aan de Amsterdamse investeringsmaatschapij Yieldforce bewust traineerde. Camera zei in bezwaar te komen tegen de vergunningaanvraag uit ideële overwegingen. De rechter oordeelde echter dat hij dat deed om het pand in een latere fase zelf te kopen.

Samenspannen

Beoogd koper Bas Poel van Yieldforce komt de vertraging, die ontstond door het bezwaar van Camera, juist goed uit, erkent hij in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. De Amsterdamse maatschappij heeft de financiering dan helemaal nog niet rond.

Van Smeden vermoedt daarom een vooropgezet plan van Camera en Yieldforce: Camera dient als stroman om de verkoop te vertragen. Yieldforce heeft daardoor meer tijd om het pand door te verkopen met winst, of het pand aan Camera te verkopen. Van Smeden heeft ook beslag gelegd op privé-eigendommen van Bas Poel ter waarde van zo’n 1,5 miljoen euro.

Poel noemt de theorie van Van Smeden „totale onzin”. Van een samenwerkingsverband of ‘samenspannen’ is volgens hem niets waar. „Camera is slechts een bekende van mij die het ‘Groningse’ wel kent. Daarom vroeg ik hem wat lokale zaken te regelen. Niets meer”, aldus Poel.

Wel of niet verkocht?

Koper en verkoper bakkeleien over hoe nu verder. Van Smeden laat weten dat de koopovereenkomst 15 juli is ontbonden en dat nu wordt gesproken over een schadevergoeding. Volgens Poel van Yieldforce klopt dat niet. Hij laat telefonisch weten dat over de koopovereenkomst nog gesproken wordt.

Yieldforce wil het pand nog altijd graag kopen, maar heeft geen financiers. Beleggers zouden vanwege corona terughoudend zijn. Op termijn moet dat wel goed komen, denkt Poel. Camera wil via zijn advocaat benadrukken dat hij het pand niet wil kopen. Over een maand zou er meer duidelijkheid moeten zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu