Rechter die verdachte mongool noemt moet het veld ruimen: 'blijk van vooringenomenheid'

Vrouwe Justitia in de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechter die een verdachte bij een zitting een mongool noemde moet het veld ruimen. Hij werd gewraakt door de advocaat van de verdachte. De rechtbank oordeelt dat de rechter over de schreef is gegaan en wordt dus vervangen.

Volgens de rechtbank kunnen de uitingen van rechter Monte van Capelle niet anders worden verstaan dan 'als een blijk van vooringenomenheid'.

'Ik ben toch geen mongool?'

De zaak diende vorige week donderdag en gaat over een woningoverval in Bourtange. Twee verdachten stonden terecht omdat ze een oude man in zijn woning zouden hebben overvallen.

Het strafproces was ruim over de helft toen een van de drie rechters de verdachte toebeet: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’ De verdachte werd op dat moment ondervraagd door een van de andere rechters over een bedreiging die hij zou hebben geuit.

De opmerking van de rechter leidde tot een kleine woordenwisseling. De verdachte: ,,Ik ben toch geen mongool?’’ De rechter: ,,Dat zei ik ook niet, maar je lijkt er wel op.’’

Volgens advocaat Speksnijders toonde de rechter ook non-verbaal zijn afkeer van de verdachte. Volgens de rechtbank is er inderdaad ook sprake van een non-verbale uiting.

Rechter noemde verdachte niet expliciet mongool

Overigens stelt de rechtbank dat niet blijkt dat de rechter de verdachte expliciet 'mongool' heeft genoemd. In de uitspraak over het wrakingsverzoek staat: 'Mr. Van Capelle heeft de zelfkwalificatie van verzoeker “ik ben geen mongool” tot twee keer toe herhaald en gezegd “dan lijkt het daar anders wel op”.'

De rechter stelt dat het gaat om een vraag. De rechtbank daarover: 'Dat dit, zoals mr. Van Capelle stelt, een vraag zou zijn naar het verband tussen de bedreiging en zijn zelfkwalificatie, blijkt niet uit het proces-verbaal.'

Eerder in opspraak

De betreffende rechter kwam eerder in opspraak. Bij een zitting in 2018 zei hij tegen een verdachte: ‘Je bent niet goed bij je hoofd.’ Toen hij daarop werd gewraakt negeerde Van Capelle dat verzoek. Van Capelle handelde daarmee in strijd met de wet. De uitspraak in die zaak werd in maart dit jaar door het gerechtshof vernietigd. Van Capelle werd op het matje geroepen bij het gerechtsbestuur voor een ‘indringend gesprek’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu