Rechter in Groningen geeft TCMG gelijk bij afwijzing bevingsschade

De rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De rechter heeft voor het eerst uitspraak gedaan over een afgewezen schadeafhandeling door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Volgens de rechter is de wet goed toegepast.

Naar deze uitspraak werd in het aardbevingsgebied met veel belangstelling uitgekeken. Nog niet eerder werd de argumentatie van TCMG bij een negatief besluit over een verzoek tot schadevergoeding door een rechtbank kritisch onder de loep genomen.

De zaak ging over een pand waarvan volgens de eigenaar de kelder is losgescheurd van de woning. In de vloer en op tal van andere plaatsen zijn scheuren geconstateerd. Tegels zijn gescheurd en het ‘dubbel glas’ van ramen is lek. De eigenaar zegt dat hij de schade op zeker 15.000 euro schat.

Bewijsvermoeden heilig

Grote vraag was of TCMG de rechter ervan kon overtuigen dat de schades niet veroorzaakt zijn door gasbevingen. De lat ligt hoog, omdat in Groningen het bewijsvermoeden geldt. Uitgangspunt is dat schade aan woningen door aardbevingen kan komen. Schadeverzoeken afwijzen kan alleen als TCMG aantoont, dat de schade ergens anders door is veroorzaakt.

Volgens de rechter is het wettelijk bewijsvermoeden goed toegepast. Woordvoerder Jouke Schaafsma van TCMG zegt dat zijn organisatie van goede huize moet komen om schadevergoedingen niet te honoreren. ,,Tegelijkertijd is het zo dat er geen 100 procent natuurwetenschappelijke onderbouwing hoeft te zijn om een verzoek af te wijzen.’’

Sinds de start van TCMG in 2018 zijn ruim 40.000 schademeldingen afgehandeld met 35.000 besluiten. Bij 3,1 procent van de besluiten wordt bezwaar gemaakt. Er lopen achttien beroepszaken bij de rechtbank. In één beroepszaak is nu uitspraak gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu