Rechter: horeca moet deuren dicht houden

Horecaondernemer Michael Meeuwisse (R) en advocaat Simon van Zijll in de rechtbank vanmorgen. Ze eisten dat de gedwongen coronasluiting werd opgeheven, maar de rechter ging daar niet in mee. Foto: ANP

De deuren in de horeca blijven voorlopig gesloten om het oplopend aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. Zo’n zestig horecaondernemers vonden dat ze onevenredig hard worden getroffen door de gedeeltelijke lockdown, maar de rechter gaat daar niet in mee. Een motivering van de uitspraak volgt binnen twee weken. 

Eigenaar Michael Meeuwisse van de Haagse bodega De Posthoorn spande het kort geding aan omdat hij niets meer snapte van het coronabeleid en zo snel mogelijk open wilde. Zo’n zestig uitbaters steunden zijn initiatief.

Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. 

Klappen

De ondernemers hebben het gevoel dat de horeca de grootste klappen moet opvangen om het oplopend aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. En dat terwijl het Outbreak Management Team in hun advies van vorige week ruimte liet om onder strenge voorwaarden restaurants open te houden. Ze vinden ook niet eerlijk dat zij moeten sluiten, terwijl volgens hen het aantal besmettingen dat gerelateerd is aan de horeca reuze meevalt. 

De Staat betoogde vanmorgen in het kort geding dat er geen andere mogelijkheid is dan ook de horeca te sluiten. Het aantal contacten en reisbewegingen van mensen moet naar beneden en de horeca speelt daar een belangrijke rol in. ,,We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. ,,Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu