Rechter noemt verdachte een mongool, advocaat dient wrakingsverzoek in

Vrouwe Justitia in de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Advocaat A. Speksnijder heeft donderdagmiddag een van de rechters in de zaak van de woningoverval in Bourtange gewraakt. Volgens Speksnijder heeft zijn client geen vertrouwen in de rechter nadat die hem uitmaakte voor mongool.

Het strafproces was ruim over de helft toen een van de drie rechters de verdachte toebeet: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’ De verdachte werd op dat moment ondervraagd door een van de andere rechters over een bedreiging die hij zou hebben geuit.

De opmerking van de rechter leidde tot een kleine woordenwisseling. De verdachte: ,,Ik ben toch geen mongool?’’ De rechter: ,,Dat zei ik ook niet, maar je lijkt er wel op.’’

Volgens advocaat Speksnijders toonde de rechter ook non-verbaal zijn afkeer van de verdachte.

Rechter kwam eerder in opspraak

De rechter tegen wie het wrakingsverzoek is gericht is Monte van Capelle. Deze rechter kwam in maart van dit jaar in opspraak nadat hij tijdens een zitting (in 2018) tegen een verdachte had gezegd: ‘Je bent niet goed bij je hoofd.’ Toen hij daarop werd gewraakt negeerde Van Capelle dat verzoek. Van Capelle handelde daarmee in strijd met de wet. De uitspraak in die zaak werd in maart dit jaar door het gerechtshof vernietigd. Van Capelle werd op het matje geroepen bij het gerechtsbestuur voor een ‘indringend gesprek’.

De strafzaak tegen de verdachte wordt later voortgezet al dan niet met een andere rechter. De zaak tegen een medeverdachte van de uiterst gewelddadige woningoverval in Bourtange werd wel voortgezet (zie kader).

De wrakingskamer komt vrijdagmiddag bijeen.

Nieuws

menu