Rechters raffelen rechtszaak (overval op Tasty Joe in Groningen) onder tijdsdruk af. Advocaat verdachte: 'Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt'

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Een rechtszaak over een gewapende overval in Groningen werd donderdagochtend onder tijdsdruk afgeraffeld. De verdachte kreeg ook niet het wettelijk gegunde laatste woord. De advocaat overweegt een klacht in te dienen.

De verdachte, de 46-jarige B.D. uit Groningen, was via een videoverbinding in de rechtszaal aanwezig. Hij zit vast in PI De Marwei in Leeuwarden. De man zou in februari in Groningen een overval hebben gepleegd op cafetaria Tasty Joe. Tegen hem werd een gevangenisstraf geëist van vijftien maanden. Hij ontkent.

De advocaat werd tijdens het pleidooi onderbroken en door de rechter gevraagd met zijn conclusie te komen. Reden: de videoverbinding met de gevangenis mag maar 45 minuten duren en er was nog een minuut te gaan.

Advocaten klagen al weken over deze beperking, opgelegd door het gevangeniswezen. Ook rechters zijn er niet gelukkig mee.

Geen laatste woord

Kort nadat de verdachte liet weten dat hij wel wil blijven horen wat er in de zaal wordt gezegd, werd hij door een medewerker van de gevangenis uit de videokamer gehaald en werd de verbinding verbroken. De voorzitter van de strafkamer opperde een schorsing om telefonisch contact te maken met de verdachte. Maar er werd niet geschorst. De rechtszaak ging nog even door en werd daarna beëindigd, zonder dat de verdachte het laatste woord kreeg.

Het proces kan hierdoor nietig worden verklaard. De verdachte gaat dan vrijuit.

Advocaat Peter Schutte verliet verbouwereerd de zittingszaal. Hij was in de veronderstelling dat de zaak geschorst zou worden. Schutte overweegt een klacht in te dienen. ,,Hoe en bij wie weet ik op dit moment even niet. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.’’

Normaal gesproken: uitspraak over twee weken.

update

Een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland heeft donderdagavond laten weten dat de gang van zaken wordt betreurd en dat wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren.

Nieuws

Meest gelezen

menu