Rechtse oppositie wil referendum in Groningen naar opendraaien gaskraan

Minister-president Mark Rutte (VVD) luistert naar Geert Wilders (PVV) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. Foto: Bart Maat

De rechtse oppositiepartijen PVV, JA21, BVNL en BBB willen een referendum in Groningen naar het weer opendraaien van de gaskraan. Er is nog geen steun van een meerderheid van de Kamer voor.

Dat bleek woensdagochtend in de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Tijdens het eerste betoog van de dag, van Geert Wilders, vroeg Wybren van Haga of de PVV niet ook vindt dat de Groningse gaskraan weer open moet. Van Haga, JA21 en Forum voor Democratie vinden al langer dat er weer volop in Groningen geboord moet gaan worden.

Ook de BoerBurgerBeweging vindt dat de kraan weer open moet kunnen, bevestigt Caroline van der Plas desgevraagd. ,,Wij hebben altijd gezegd dat de gaskraan op een veilige manier open kan als in een referendum de mensen in Noord-Nederland zich daar ook positief over uitspreken. Ik wil niet dat wij Groningers overvallen’’, reageert Van der Plas.

Waakvlam volgend jaar

Het kabinet houdt vast aan het grotendeels stoppen met de gaswinning in Groningen volgend jaar. Daar is ook een ruime meerderheid in het parlement voor, van coalitiepartijen en linkse oppositie. De kraan gaat daarom volgend jaar ‘op de waakvlam’. Een deel van het aardgas dat nog wel gewonnen wordt, wordt verkocht aan Duitsland en België, want daar zijn langlopende contracten mee afgesloten.

Wilders’ PVV stelt al langer dat het doorverkopen van gas aan het buitenland moet stoppen en al het gas in Nederland wordt gebruikt. Maar tot nu toe was de PVV nog tegen het weer opendraaien van de gaskraan.

Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het niet mogelijk op een veilige manier aardgas te winnen in Groningen omdat de kans op aardbevingen toeneemt.

Nieuws

menu