Reclassering dringend op zoek naar werkplekken voor taakgestraften

Foto: ANP

De drie reclasseringsinstellingen in Nederland zijn naarstig op zoek naar werkplekken waar mensen terechtkunnen die een taakstraf opgelegd hebben gekregen wegens het plegen van een misdrijf. Door corona zijn veel reguliere werkplekken weggevallen. De achterstanden lopen flink op.

Volgens Stephanie van Erve van Reclassering Nederland is het momenteel alle hens aan dek en staat de reclassering voor een pittige klus. De achterstanden die nu ontstaan, moeten eind 2021 zijn weggewerkt. Van Erve: ,,We hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken.’’

Bij een nieuwe lockdown of verdere beperkingen als gevolg van het coronavirus dreigt de uitvoering volledig spaak te lopen. ,,Dat is het ergste scenario’’, aldus Van Erve.

Exacte cijfers van de laatste ontwikkelingen zijn er nog niet. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 taakstraffen opgelegd. Het gaat dan in totaal om twee miljoen uren. Bij het uitbreken van het coronavirus, in maart, kwam de uitvoering van de taakstraffen volledig stil te liggen. In juni is de draad weer opgepakt. Maar vanwege de anderhalvemeterregel kan de maximale capaciteit niet worden benut. De vraag naar werkplekken is vele malen groter dan de reclassering aankan.

In het bos is ruimte zat

Van Erve spreekt namens Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering SVG en Leger des Heils Reclassering en Jeugdbescherming. ,,We zoeken vooral grotere projecten waar werkgestraften zinvol werk kunnen uitvoeren.’’ Er wordt al samengewerkt met Staatsbosbeheer. ,,In het bos is ruimte zat’’, zegt Van Erve.

Veel taakstraffen worden uitgevoerd bij verzorgingstehuizen, kringloopwinkels en voedselbanken. Door de coronamaatregelen zijn vooral deze plekken weggevallen. Van Erve: ,,We kijken nu ook naar de land- en tuinbouwsector in de hoop dat we daar iets kunnen doen. Dat vraagt om creativiteit. Wij mogen geen reguliere banen inpikken.’’

Hoe verser de taakstraf, hoe effectiever

Wie een taakstraf krijgt opgelegd, moet het werk binnen een jaar uitvoeren. Een speciale spoedwet maakt het mogelijk dat veroordeelden nu een jaar langer de tijd krijgen. Niet ideaal, vindt Van Erve. ,,Hoe verser de werkstraf, hoe effectiever die is.’’

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het beleid ten aanzien van taakstraffen niet wordt aangepast. Dat betekent dat er nog evenveel taakstraffen worden geëist als voorheen. Dat de achterstanden hierdoor oplopen, wordt voor lief genomen. Het kwijtschelden van taakstraffen is, zegt Stephanie van Erve, niet aan de orde. ,,Dat zou geen recht doen aan de slachtoffers en niet aan de maatschappij.’’

De taakstraf is een hoofdstraf

Vanwege corona worden er minder strafzaken behandeld door de rechtbanken. De zaken die wel doorgaan, zijn vooral de eenvoudiger strafzaken en juist voor deze zaken worden taakstraffen geëist en ook door rechters opgelegd.

De taakstraf is net als de geldboete en de gevangenisstraf een hoofdstraf. Er kan per vonnis maximaal een taakstraf van 240 uur worden opgelegd. De reclassering is belast met het toezicht op de uitvoering. Wie een taakstraf niet binnen de afgesproken tijd uitvoert, krijgt alsnog gevangenisstraf. Een taakstraf van 240 uur staat dan gelijk aan 3 maanden zitten.


Nieuws

Meest gelezen

menu