Reconstructie van de eerste fase van de coronacrisis in Drenthe en Groningen. Zo ontsprongen wij (min of meer) de dans

Foto: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

De regering versoepelt de coronamaatregelen, de crisis gaat een nieuwe fase in. Tijd voor een terugblik vanuit Drents/Groningse perspectief.

Het cornavirus heeft in Drenthe en Groningen veel minder hard toegeslagen dan in de rest van het land. Hoe kan dat?

Wij vieren amper carnaval en we kregen meer tijd om ons te wapenen

In Drenthe en Groningen vieren wij nauwelijk carnaval, het volksfestijn dat in het Zuiden de grootste brandhaarden creëerde.

Vanuit de carnavalsregio's verspreidde het virus zich over ons land. Voor Brabant kwam de lockdown te laat, maar in Drenthe en Groningen kregen wij nog net voldoende tijd om ons te wapenen (en Groningen kreeg nog iets meer tijd dan Drenthe).

Daar kwam bij dat het Noorden een week eerder voorjaarsvakantie had dan de rest van het land. Veel wintersporters uit Groningen en Drenthe waren vermoedelijk net op tijd weg uit Oostenrijk voordat de epidemie daar losbrandde.

Ook het testbeleid heeft hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld. Op aandringen van microbioloog Alex Friedrich van het UMCG test het Noorden veel intensiever op coronabesmettingen dan de andere regio's.

Tot slot speelde ook het toeval een rol. Zo hadden wij hier geen superverspreiders, zeer besmettelijke patiënten die onbewust grote groepen mensen besmetten (zoals in het Overijssele dorp Hasselt).

Aanvankelijk liep Drenthe redelijk in de pas met de rest van het land, maar dat veranderde al snel. Kijk maar wat er gebeurde.

Het begin

Op zondag 1 maart wordt de eerste coronabesmetting in Drenthe vastgesteld bij een man in Coevorden. Dat is vier dagen na de eerste besmetting in Nederland (bij een patiënt in Tilburg).

Het virus rukt op

Een week na de eerste besmetting telt ons land 82 officiële coronapatiënten. In Drenthe staat de teller dan op 10. Groningen noteert pas op 11 maart de eerste besmetting.

‘Het lijkt wel of het virus bij Hoogeveen stopt’

Een maand na de eerste besmetting vormt het Noorden een witte vlek op de coronakaart van Nederland. ,,Het lijkt wel of het virus bij Hoogeveen stopt’’, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen. Nederland telt nu 546 officiële coronadoden van wie slechts 6 uit Drenthe en Groningen.

Het aantal ziekenhuispatiënten met corona per gemeente in Drenthe en Groningen

In slechts 5 gemeenten in ons land is nog geen enkele inwoner met corona in het ziekenhuis beland. Een van die gemeenten is Loppersum.

Het kleurverloop op de kaart illustreert het aantal ziekenhuispatiënten met corona per 100.000 inwoners. De spreiding is gebaseerd op de woonplaatsen van de patiënten. Klik op de gemeenten voor de absolute aantallen (ter vergelijking: het landelijke cijfer is 64 opnames per 100.000 inwoners).

De intensive care raakt overbelast

In het Zuiden raken de IC’s halverwege maart overbelast. Er liggen nu bijna 900 coronapatiënten op de intensive care. Ziekenhuizen in Drenthe en Groningen plaatsen uit voorzorg extra IC-bedden. Niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor patiënten uit (met name) Noord-Brabant.

Kritiek op noordelijke ziekenhuizen

Op 25 maart suggereert voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat de ziekenhuizen in het Noorden te weinig coronapatiënten opnemen.

Een dag later brengen diezelfde ziekenhuizen hun cijfers naar buiten: ze verzorgen 249 coronapatiënten, van wie ruim 40 procent uit andere regio’s. Een paar dagen later bereiken ze de piek van 320 patiënten. Daarna zet de daling in, maar elders in het land blijven de cijfers oplopen.

De reguliere zorg aan andere patiënten komt bijna tot stilstand

In het Zuiden ontaardt de coronacrisis in een IC-crisis. Op 7 april liggen er meer dan 1.400 coronapatiënten op de intensive care. Cardiologen, oncologen en andere specialisten slaan alarm. De zorg aan hun patiënten schiet er bij in. In het Noorden is het aantal ziekenhuispatiënten met corona dan al teruggelopen tot 240 (van wie nog altijd een derde uit andere regio’s). Toch stagneert ook hier de reguliere zorg.

Half april: kan het Noorden eerder open dan de rest van het land?

Halverwege april laat Jaap van Dissel van het RIVM doorschemeren dat het Noorden de coronamaatregelen eerder kan versoepelen dan de rest van het land. Zoveel gunstiger is de situatie hier. Maar andere deskundigen, onder wie microbioloog Alex Friedrich van het UMCG, maken bezwaar. Friedrich vreest onder meer een toeloop van horecatoeristen uit andere regio’s.

Het hoogtepunt van de crisis lijkt voorbij: het UMCG laat weer bezoek toe bij coronapatiënten

Eind april lijkt de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen. Het dagelijks aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt gestaag af, evenals het aantal patiënten op de intensive care.

Op 1 mei besluit het UMCG voor het eerst bezoek toe te laten bij coronapatiënten. ,,In de hectiek van de beginfase kon dit gewoon niet. Daar hadden we de tijd niet voor’’, zegt woordvoerder Lex Kloosterman. ,,Maar nu het rustiger wordt ontstaat er meer ruimte.”

En nu? In Drenthe en Groningen lijkt de verspreiding van het virus (vrijwel) te zijn gestopt

Woensdag meldde de GGD Groningen dat de verspreiding van het virus zich lijkt te stabiliseren. In Drenthe kwamen er de afgelopen week 24 vastgestelde besmettingen bij, in Groningen 11. Op het hoogtepunt van de crisis, zo rond eind maart en begin april, zagen we dat soort cijfers per dag.

De coronacijfers deze week: Drenthe en Groningen vergeleken met Nederland

Besmettingen per 100.000 inwoners

  • Groningen: 59
  • Drenthe: 99
  • Nederland: 240

Ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners

  • Groningen: 13
  • Drenthe: 23
  • Nederland: 64

Sterfgevallen per 100.000 inwoners

  • Groningen: 2,5
  • Drenthe: 7
  • Nederland: 30

Bekijk de coronacijfers in detail

De coronacrisis levert elke dag veel nieuwe cijfers op. Wij hebben ze op een rijtje gezet in een overzicht dat we dagelijks bijwerken. Open onderstaand artikel om de cijfers in detail te bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu