Nederland moet in de toekomst miljoenen zonnepanelen hergebruiken. Wie gaat dat regelen?

De recycling van zonnepanelen stelt in ons land nog maar weinig voor. Dat gaat in de toekomst snel veranderen, voorspellen experts.

Koning Willem-Alexander opende eind vorige maand in Nieuw-Buinen het Zonnepark Hollandia, dat is ontwikkeld door Solarfields. Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg de Koning een rondleiding over het park.

Koning Willem-Alexander opende eind vorige maand in Nieuw-Buinen het Zonnepark Hollandia, dat is ontwikkeld door Solarfields. Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg de Koning een rondleiding over het park. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Dat het hergebruik van zonnepanelen in Nederland nog op gang moet komen, blijkt uit de cijfers. Volgens de meest recente gegevens werd twee jaar geleden in ons land voor 190.476 ton aan zonnepanelen ingevoerd. Voor de recycling werd slechts 124 ton aangeboden, blijkt uit de boekhouding van de Stichting Open.

Die is sinds 1 maart dit jaar verantwoordelijk voor de inzameling van zonnepanelen, net als elektrische apparaten en lampen. Dit namens alle importeurs en producenten in ons land. Zonnepanelen worden namelijk gezien als elektronisch afval. De feitelijke inzameling, het sorteren, transporteren en recyclen wordt uitgevoerd door bedrijven. Nederlandse zonnepanelen worden onder meer in België verwerkt bij een bedrijf in Overpelt.

Kwaliteit

Zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 40 jaar mee, onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Na verloop van tijd verouderen de zonnecellen, waardoor de stroomopbrengst langzaam terugloopt. De panelen bestaan uit silicium, glas, aluminium, koper en kunststof en kunnen voor zo’n 95 procent worden hergebruikt. Silicium, glas, koper en aluminium worden omgesmolten. Kunststof wordt verbrand of vermalen en kan dan ook weer als grondstof worden gebruikt.

Nederland telde twee jaar geleden volgens het Centraal Bureau van de Statistiek al meer dan 16 miljoen zonnepanelen. Dat aantal wordt snel uitgebreid. Dat betekent dat er in de toekomst enorme aantallen panelen gerecycled moeten worden.

Niet relevant

Ontwikkelaar Solarfields, dat onder meer uitgestrekte zonneparken heeft opgezet bij Marum, Pekela, Westerwolde, Ter Apelkanaal, Coevorden, Nieuw Buinen en Groningen, zegt nog geen concreet beleid te hebben voor de recycling van die duizenden panelen. ,,Die vraag is voor ons nog niet relevant. De panelen gaan tussen de 25 en 40 jaar mee. Onze parken staan er pas sinds 2018. De eerste grootschalige zonneparken in Nederland kwamen er pas rond 2015’’, zegt David de Jong van Solarfields. ,,Maar we zijn bij wet verplicht de parken na afloop van de pachtperiode tot op de laatste schroef te verwijderen.’’

 

De Jong, die schat dat Nederland rond 2030 zo’n 800 zonneakkers telt, zegt dat zonnepanelen wel steeds beter recyclebaar worden. ,,Ik ga er van uit dat als we te zijner tijd onze parken afbreken het percentage honderd procent is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het recyclen van panelen. Er ontstaat ook een heel nieuwe markt op dit gebied. Over een jaar of tien wordt dit heel groot.’’

Fabriek

Begin dit jaar presenteerde een consortium een plan om in Flevoland een fabriek te bouwen voor de verwerking van gebruikte zonnepanelen. Er wordt samenwerkt met TNO, inzamelaars en een sociaal werkbedrijf. ,,Nederland is te klein voor meerdere duurzame recyclingfabrieken’’, aldus initiatiefnemer Geert Jan Pastoor in Solar Magazine.

Pastoor, die eerder ook in de directie van de VAM en Essent Milieu zat, gaat er van uit dat de vraag naar capaciteit voor het recyclen van zonnepanelen de komende jaren snel groeit. ,,Alleen al het afgelopen decennium zijn al tientallen miljoenen zonnepanelen geïnstalleerd op Nederlandse daken en zonneparken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu