Redding in de maak voor doveninternaat Guyot Haren

Redding in de maak voor doveninternaat Guyot Haren

HAREN De kans is groot dat het internaat van dovenschool Guyot in Haren open kan blijven. De PvdA in de Tweede Kamer wil niet dat de subsidie in 2017 wordt stopgezet.

HAREN De kans is groot dat het internaat van dovenschool Guyot in Haren open kan blijven. De PvdA in de Tweede Kamer wil niet dat de subsidie in 2017 wordt stopgezet.

Daarmee is er een Kamermeerderheid die wil dat dove leerlingen die in Haren naar school gaan, gebruik kunnen blijven maken van het internaat.

,,Ik ben erg blij met het standpunt van de PvdA'', zegt Bert Klaas, regiodirecteur van de Guyotschool. ,,Maar staatssecretaris Dekker kan een Kamermeerderheid negeren. Ik blijf op mijn hoede. We gaan volgende week gewoon met onze petitie naar Den Haag.'' Dan vindt een Kamerdebat over het internaat plaatst en overhandigt hij ruim zesduizend handtekeningen aan Dekker met een pleidooi het open te houden.

Dekker (onderwijs) wil het verblijf niet meer bekostigen omdat hij vindt dat het huisvesting is en geen onderwijs. De dovenschool zou op zoek moeten naar alternatieven. Zo zouden leerlingen met ondersteuning in groepjes naar het regulier onderwijs kunnen, dicht bij huis. Volgens Bert Klaas is dat geen alternatief. ,,De groepjes zijn daarvoor te klein en de leeftijdsverschillen tussen leerlingen te groot. Bovendien raakt de deskundigheid over dove jongeren dan te versnipperd.''

Op het regulier onderwijs zouden leerlingen van een tolk gebruik kunnen maken. Die kosten ook geld, zegt Bert Klaas. Het is volgens hem van cruciaal belang dat er een dovenschool is voor leerlingen die zich op het regulier onderwijs niet thuis voelen. Zeker voor pubers die tussen hun twaalfde en achttiende jaar hun identiteit ontwikkelen.

Loes Ypma onderwijswoordvoerder van de PvdA sluit zich daar bij aan. ,,Niet alle dove of slechthorende jongeren redden het op een gewone school. Die moeten naar een dovenschool kunnen. Daar kunnen ze zich vormen en stevig in hun schoenen leren staan. En lang niet alle ouders hebben het geld om in de buurt van een dovenschool te wonen. Dus moet het internaat open blijven.'' Als het internaat verdwijnt is ze bang dat de havo ten dode is opgeschreven. ,,Dat mag niet, want Haren heeft de enige havo voor doven in Nederland.'' Jaarlijks betaalt de overheid 1 miljoen euro voor het internaat, 28.000 euro per leerling. Ypma: ,,Waar hebben we het over.''

De dovenschool in Haren (met praktijkschool, vmbo en havo) heeft ruim honderd leerlingen. 35 jongeren verblijven door de week op het internaat waar ze onder begeleiding samen wonen. Voorheen betaalde het ministerie van vws de kosten voor het internaat, maar droeg dat een paar jaar geleden over aan het ministerie van onderwijs. De Guyotschool zou naar alternatieven voor de internaatleerlingen moeten zoeken, maar deed dat volgens het ministerie niet intensief genoeg. Ze zou eerst dit jaar al moeten sluiten. Na een bezoek van Dekker aan de school waar hij met ouders en leerlingen sprak, kreeg de school een jaar uistel. Nu lijkt van uitstel afstel te komen.

Nieuws

Meest gelezen

menu