Rederijen leren niets van de ramp met het containerschip MSC Zoe. Ze overtreden nog steeds massaal de regels

De MSC Zoe.

Rederijen hebben niets geleerd van de ramp met de MSC Zoe, het containerschip dat vorig jaar 342 containers verloor ten noorden van de Waddeneilanden.

Ze overtreden nog steeds massaal de regels, zo blijkt uit een grote controle van containerschepen door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat nieuws brengt RTV Noord donderdagochtend .

Containers staan los op elkaar

De Inspectie controleerde vorig jaar 69 schepen in de haven van Rotterdam. Op 42 schepen werden gebreken gevonden. Het ging onder meer om defecte en ontbrekende twistlocks die de containers onderling verbinden. Ook bleek de lading vaak niet goed over het schip verdeeld. Dat kan tot grote problemen leiden in zwaar weer.

Wet openbaarheid van bestuur

De controle werd al in april gehouden, maar de uitkomsten werden tot nu toe niet naar buiten gebracht. RTV Noord kreeg ze in handen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur.

Milieuvervuiling

De Inspectie voerde de controle uit naar aanleiding van de ramp met het containerschip MSC Zoe. Dat verloor begin vorig jaar 342 containers ten noorden van de Waddeneilanden. De aangespoelde lading zorgde voor chaos en milieuvervuiling op de Waddeneilanden en op de kust van Friesland en Groningen.

De Tweede Kamer wordt binnenkort geïnformeerd over de resultaten van de controle.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Containerramp MSC Zoe
Waddengebied
menu