Het valt nog niet mee om reeën tegen te houden de N366 over te steken

De provinciale weg N366 werd ten behoeve van de veiligheid verdubbeld tussen Veendam Pekela Foto: Harry Tielman

De provincie Groningen probeert voor elkaar te krijgen dat, omdat dat veiliger is, minder reeën de N366 oversteken. Dat is een lastig karwei.

,,Heel specifiek voor de N366 is namelijk dat de dieren niet echt een bepaalde plek of enkele plekken hebben waar ze oversteken’’, zegt provinciaal woordvoerder Irma Haan. ,,Ze steken over de hele lengte van de weg over. Dat maakt het nemen van effectieve maatregelen lastiger.’’

De provinciale weg N366 loopt van Veendam naar Ter Apel en was in het begin van deze eeuw het toneel van veel ongelukken, ook met dodelijke afloop. Daarom werd hij in de afgelopen jaren op verschillende manieren veiliger gemaakt. Zo werden ongelijkvloerse kruisingen aangelegd en het traject tussen Pekela en Veendam verbreed. Dat vele miljoenen euro’s kostende project wordt binnenkort afgerond. Het aantal ongelukken daalde door die ingrepen al fors.

78 keer een botsing met een voertuig

Reeën en andere dieren trekken zich van die ingrepen echter niets aan. Zij blijven de weg oversteken. In de afgelopen 5 jaar leidde dat 78 keer tot een botsing met een voertuig. ,,Het aantal verschilt niet veel van het landelijk gemiddelde, maar bijzonder is dus dat de hele weg als oversteekplek wordt gebruikt’’, aldus Haan.

De provincie verwijderde al enkele bosschages, mogelijke uitvalsbases voor dieren, langs de N366 en deed tevens onderzoek naar het gebruik van zogenoemd Duftschaum. ,,Dat is materiaal dat een voor reeën hinderlijke geur afgeeft en dat aan palen wordt bevestigd die op regelmatige afstanden langs een weg worden gezet’’, aldus de woordvoerster. ,,Het effect hiervan is echter twijfelachtig en daarom hebben we besloten om het langs de N366 niet te gebruiken.’’

Momenteel onderzoekt de provincie samen met Staatsbosbeheer en de betrokken Wildbeheereenheid onder meer de mogelijkheid om rasters langs de N366 te plaatsen. Die zouden de dieren moeten beletten de drukke weg over te steken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu