Ruim 120.000 Groningse huiseigenaren in bevingsgebied krijgen compensatie voor waardedaling woningen

Beschadigde woning door aardbeving staat in de stutten in de buurt van Loppersum. Foto: Archief ANP

Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een regeling die compensatie biedt voor de waardedaling van hun woning. De percentages variëren van 2,7 tot 18,4 procent, afhankelijk van de plek in het bevingsgebied.

Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat 1 juli zijn deuren opent, zet de waardedalingsregeling op poten en voert hem uit. Vanaf 1 september kunnen woningbezitters in Appingedam en Loppersum, de twee gemeenten met de meeste schade, als eerste een beroep doen op de regeling. Twee maanden daarna volgen meer gemeenten.

Monsterklus

Volgens een IMG-woordvoerder wordt bij de het advies van de commissie Hammerstein gevolgd. Die onderzocht methoden waarmee het nadeel in waardeontwikkeling van de woning kan worden bepaald. Het IMG dat in oprichting is, noemt de uitvoering een monsterklus en laat momenteel nieuwe ICT-systemen ontwikkelen om de procedure zo veel mogelijk te automatiseren.

Indienen verzoek eenvoudig houden

IMG wil het indienen van een verzoek om compensatie zoveel mogelijk vereenvoudigen. ,,In een gemeente kunnen percentages verschillen. Een inwoner die zich bij ons meldt op de website moet straks heel snel kunnen zien waar hij aan toe is. De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied’’, aldus de woordvoerder. De percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in Loppersum tot minimaal 2,7 procent op sommige plekken in Oldambt of de voormalige gemeentes Zuidhorn en De Marne.

Bij het bepalen van de percentages is rekening gehouden met de imagoschade in grote delen van Groningen door gaswinning en bevingen. Daardoor zijn woningen tegen een lagere prijs verkocht. Ook huizenbezitters met woningen die in waarde zijn gestegen, zijn gedupeerd. Hun woning zou zonder de Groningse gasellende nog meer opleveren.

De huizen waren, vergeleken met soortgelijke woningen in vergelijkbare, andere delen van het land, minder gewild. Ongeveer 120.000 mensen zijn in die periode geheel of deels eigenaar geweest van een woning waar dit probleem speelde.

Tot op de dag nauwkeurig

Voor iedereen die de woning na augustus 2012 in bezit had en heeft verkocht, wordt op basis van de verkoopprijs berekend welk bedrag werd misgelopen. Maar ook voor wie de woning nog steeds in bezit heeft, wordt dat berekend. In dat geval wordt uitgegaan van de WOZ-waarde op de peildatum 1 januari 2019. Het is daarbij mogelijk tot op de dag nauwkeurig te berekenen om hoeveel schadevergoeding het gaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu