Regels Noorderplantsoen in Groningen verder aangescherpt. Barbecueën mag nog wel, maar alleen op speciale plekken verder van de huizen

Inwoners van wijken rond het Noorderplantsoen in Groningen mogen geen last meer hebben van hinderlijke rookgassen afkomstig van barbecuefeestjes in het park. Omdat het de spuigaten uitliep, richt de gemeente Groningen speciale barbecueplekken in die verder van de huizen afliggen.

 Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA s) trekken door het Noorderplantsoen op warme zomeravonden. Zij controleren op barbecuende mensen, drankgebruik en geluidsoverlast.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA s) trekken door het Noorderplantsoen op warme zomeravonden. Zij controleren op barbecuende mensen, drankgebruik en geluidsoverlast. Foto: Corné Sparidaens

Het is één van de maatregelen die wordt genomen om de overlast in het Noorderplantsoen te bestrijden. Al eerder verklaarde de gemeente het populaire park na 22.00 uur tot stiltegebied en stelde ze een alcoholverbod in bij de speelweide en de vijver. Terugkomende klachten van omwonenden zijn geluidsoverlast, alcoholmisbruik, wildplassen, fietsparkeeroverlast en zwerfafval.

Barbecueën is nooit verboden geweest, maar wordt vanaf nu alleen nog toegestaan op aangewezen plaatsen. Met de controle op de barbecuemaatregel door toezichthouders is een bedrag gemoeid van 37.000 euro. Volgens de gemeente wordt met de strengere regelgeving ook de natuur beschermd.

Nieuw artikel nodig

De barbecueplekken worden voorzien van nieuwe tegels. Vooral de bewoners van de Oranjesingel ondervonden veel hinder van de zomerse roosterfeesten. Om te kunnen handhaven op een gedeeltelijk barbecueverbod is de introductie van een nieuw artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (APVG) noodzakelijk.

Al enige tijd beklaagden omwonenden zich over rookgassen uit het park die hun woningen binnendringen. Het gemeentebestuur stelt voor een artikel barbecueën op te nemen in extra artikel 2:51 lid b Verbod op open vuur en barbecue.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu