'Regenboogzebra' in Niekerk is cadeautje zonder officiële status

Het bekladde regenboogzebrapad in Niekerk heeft niet dezelfde juridische status als een ‘klassiek’ zwart-wit zebrapad. Voetgangers hebben er geen voorrang op overig verkeer bij het oversteken.

Het nieuwe regenboogzebrapad in Niekerk. Ondanks dat het geen officiële status heeft als zebra, blijft de initiatiefnemer blij.

Het nieuwe regenboogzebrapad in Niekerk. Ondanks dat het geen officiële status heeft als zebra, blijft de initiatiefnemer blij. Foto: Jan Willem van Vliet

Het zeskleurige regenboogzebrapad werd aangelegd op de Zandumerweg als cadeautje voor de 25-jarige homocamping De Heerenborgh in Niekerk. Het is het initiatief van een vaste gast die altijd van zijn verblijf op de camping en in het dorp heeft genoten en werd aangelegd in overleg met de gemeente Westerkwartier.

Het pad is aangebracht in de kleuren van de LHBTIQ-gemeenschap, en heeft dan ook geen witte strepen. Volgens de wet heeft een zebrapad die wel nodig. Zonder witte, overdwarse strepen van ten minste vier meter breed op het wegdek met een onderlinge afstand van 0,4 tot 0,6 meter is het geen officiële voetgangersoversteekplaats. Verder mogen er alle denkbare kleuren liggen, als die witte strepen maar zijn aangebracht.

Op andere plaatsen zoals Assen en Winschoten zijn over de regenboogzebrapaden wel witte strepen aangebracht. Daarmee zijn het officiële zebrapaden waarop voetgangers voorrang hebben. Volgens schadeletselkantoren kan dit verschil verwarrend zijn.

‘Iedereen is positief’

Initiatiefnemer Jeroen is op de hoogte dat het regenboogzebrapad in Niekerk niet van een officiële status geniet. Hij haalt er de schouders bij op en heeft er een levensles bij. ,,Je moet het van de positieve kant bekijken. Het is hartstikke mooi dat het er ligt en iedereen is er blij mee.’’

In het dorp hebben homo’s zich altijd welkom en gelijkwaardig gevoeld. Zo waren ze bij dorpsfeesten en waren er nooit problemen. Het zebrapad werd aan het begin van de week beklad met een hakenkruis en geslachtsorgaan. Jeroen is er zeker van dat het niet door inwoners uit het dorp werd gedaan.

Dat het regenboogzebrapad er nu (direct keurig opgeknapt na het vandalisme) ligt, is goed voor de connectie tussen het dorp en de camping, zegt de initiatiefnemer. Het is ook een cadeautje voor de gemeenschap.

Regenboog is markering

Hij benadrukt dat er goed contact is geweest tussen de gemeente Westerkwartier en hem. ,,De gemeente en provincie wilden niet dat het een officiële zebra zou worden.’’ Dat was geen onwelwillendheid. Vanwege wet- en regelgeving zou het niet haalbaar zijn. ,,We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Hier is goed over nagedacht en goed over gepraat.’’

Ook volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het pad geen formele status. ,,We hebben gehoor gegeven aan het initiatief van Jeroen. Dit is een markering op de weg, het is geen zebrapad. Die heeft witte strepen en daarvoor is ook een verkeersbesluit nodig.’’ Of het misschien toch nog een echt zebrapad wordt, kan de woordvoer niet zeggen. ,,Dat zal intern moeten worden besproken.’’

Voordat het zover is, wordt het pad eerst feestelijk onthuld. Dat gebeurt vrijdag in het bijzijn van wethouder Elly Pastoor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu