Regionaal ingrijpen om de tweede coronagolf te breken: hoe goed werkt dat?

Met gerichte ingrepen moet de tweede coronagolf gebroken worden. Al is het de vraag hoe effectief dit regionale experiment is: ,,We kunnen geen wachters voor de stadspoort zetten’’.

Het kabinet komt vandaag met regionale maatregelen tegen de groei van het aantal coronabesmettingen.

Het kabinet komt vandaag met regionale maatregelen tegen de groei van het aantal coronabesmettingen. Foto: ANP

Het aantal besmettingen loopt in en rond de grote steden zo hard op dat er vandaag nieuwe maatregelen volgen. Steden en (veiligheids-)regio’s gaan niet op slot, reizen blijft mogelijk, verwacht een ingewijde. Wel wordt er gedacht aan beperking van groepsgroottes in corona-hotspots, een avondklok of gespreide openingstijden in de horeca.

Actie is nodig nu het dagelijkse aantal besmettingen maar blijft oplopen. In ziekenhuizen stijgt het aantal patiënten nog, al is er nog lang geen sprake van een tweede golf in de zorg.

Nieuwe fase

En zo gaat de Nederlandse virusbestrijding een nieuwe fase in, waarbij regionale ingrepen verkozen worden boven landelijke actie. De bazooka van dit voorjaar – een landelijke intelligente ‘lockdown’ – blijft in de kast, met een scalpel hopen kabinet en burgemeesters het virus er nu weer meer onder te krijgen. Hierbij gaan ze op zoek naar een ‘optimale lockdown’ die de economie spaart en het virus controleert. ,,Dat zal niet waterdicht zijn, natuurlijk”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan de Universiteit van Leiden.

,,We leven niet in de middeleeuwen, waarin steden afgesloten werden met wachters voor de poorten. Maar met gerichte maatregelen kun je best het aantal contacten verminderen.”

Hoewel burgemeesters bij eerdere restricties nog last hadden van horecatoerisme uit gebieden waar regels strenger waren, denkt Rosendaal dat bijvoorbeeld studenten niet zomaar 100 kilometer verderop feest gaan vieren. ,,Maatregelen moet je wel enigszins grofmazig nemen, op regionaal niveau, voor provincies, of zelfs voor de Randstad.”

Maatwerk

Afgelopen voorjaar werd ook nog even geprobeerd om zulk maatwerk te leveren, maar corona was al zo breed verspreid dat de hygiëne- en reisregels voor Brabant na zes dagen uitgebreid werden tot de rest van het land. Ditmaal is het anders, denken kenners. Door het intensieve testbeleid en de algemene maatregelen (afstand houden, thuis blijven bij klachten) is er meer kans om clusters heel precies aan te pakken. Snelheid is gezien de rappe stijging dan wel geboden, waarschuwden de virologen en experts van het Outbreak Management Team afgelopen week, zo meldt een bron. ,,Het is vervolgens aan het kabinet en de veiligheidsregio’s wat er moet gebeuren.”

Al zijn de mogelijkheden beperkt, want aan heel veel extra knoppen kunnen de bestuurders niet draaien. Handhaving kan op plekken misschien strenger, communicatiecampagnes onder doelgroepen kunnen gelanceerd worden, specifieke hotspots kunnen dicht of beperkt open, maar of het gros van de besmettingen daarmee wordt voorkomen?

Thuissituatie

De GGD’s slaagden er afgelopen week in bij een kwart van de nieuwe gevallen een vermoedelijke besmettingslocatie aan te wijzen. En daaruit blijkt dat nog altijd meer dan de helft daarvan herleid kan worden naar de thuissituatie, 10 procent raakte besmet bij andere familiegelegenheden, nog eens 10 procent op het werk, zo’n 6 procent bij vrienden en kennissen. Horeca is goed voor 5,5 procent en studentenverenigingen en -feestjes vormen in dat GGD-staatje slechts 1,8 procent van de besmettingsbronnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu