Reis in de tijd met deze historische plaatjes van het centrum van Groningen. Wil de Boer (52) uit Matsloot kleurt historische zwart-witfoto's in en is een hit op Instagram

Foto: Wil de Boer

Oude zwart-witfoto’s hebben iets magisch. Ze geven ons een behoorlijk realistisch kijkje in het verleden. Dat verleden gaat nog meer leven als je de foto’s wat kleur geeft. Precies dat doet Wil de Boer (52) uit Matsloot met historische plaatjes van het centrum van Groningen.

Mannen in zwarte lange jassen, met ‘opa petjes’ en bolhoeden. Een groot warenhuis. Een trammetje. We kijken naar de Herestraat 76-78. Het is circa 1910.

De Boer plaatste de foto op zijn Instagrampagina . Voorop de ingekleurde variant, swipe naar rechts voor de originele zwart-witfoto. En ervaar dan het verschil. ,,Je ziet gewoon veel meer in kleur, meer details”, vertelt de Boer aan stadsblog Sikkom. ,,Het heeft meer impact.”

‘Ik ben zo gek van die oude binnenstad’

In het najaar van 2020 begon De Boer met het inkleuren van deze historische foto’s. Hij was ziek en zocht een hobby. Afleiding. ,,Ik ben vrijwilliger bij de fotodienst van de historische vereniging in Leek. Zij benaderden mij om foto’s te restaureren. Dat wilde ik wel”, vertelt hij.

,,Ik had toen kanker, dus ik zat toch thuis. Toen ik een filmpje voorbij zag komen van een jongen die oude videobeelden inkleurt van de oude binnenstad, raakte ik geïnspireerd. Ik ben zo gek van die oude binnenstad van Groningen. Ik dacht dat ga ik ook doen, maar dan met historische foto’s.”

Laptop op schoot

De hobbyfotograaf, in het dagelijks leven IT-specialist, verdiepte zich in de software waar je dat mee doet. Uiteindelijk kwam hij uit bij vijf programma’s waar hij de foto’s zo realistisch mogelijk mee inkleurt.

Daar is hij soms uren mee bezig, zoals met deze sneeuwplaat van de Ossenmarkt, circa 1930-1940. Meestal ’s avonds. ,,Mijn vrouw zit dan tv te kijken, en ik zit met m’n Macbookje op schoot.”

Groot succes op Instagram

Toen hij er een paar had ingekleurd, besloot hij ze op Instagram te zetten. ,,Dat was in augustus 2021. Sindsdien heb ik er 5.000 leden bij. Echt gekkenhuis. Het account groeit elke dag met zo’n 150 leden.” Inmiddels heeft hij ruim 8.500 volgers.

De Boer plukt de foto’s overal vandaan. De Groninger Archieven, Beeldbank, Cultureel erfgoed. ,,Of mensen sturen mij dingen op.” Op zijn pagina vind je niet alleen foto’s van het centrum van Groningen. Ook van Leek, waar hij vandaan komt.

Zelf is hij het meest dol op foto’s die het straatbeeld van Stad in vroegere tijden weergeven. Maar ook foto’s waarop je ziet hoe het leven eraan toe ging. Zoals onderstaande plaat, van Smederij Fongers Fietsfabriek uit 1909. ,,Dat is toch geweldig, zo maakten ze vroeger fietsen. Zó ging dat eraan toe.”

Nieuws

menu