Rekenfoutje in ontnemingszaak

FOTO ARCHIEF DVHN

Een 52-jarige man uit Groningen zou volgens de berekening van de politie ruim 400.000 euro hebben verdiend met hennepteelt. Een foutje, zegt het Openbaar Ministerie (OM) nu.

Een 52-jarige man uit Groningen zou volgens de berekening van de politie ruim 400.000 euro hebben verdiend met hennepteelt. Een foutje, zegt het Openbaar Ministerie (OM) nu.

Andere uitkomst
Het berekenen van de winst die henneptelers maken is meer dan een optelsom alleen. Gemaakte kosten mogen van de winst worden afgetrokken. Dat maakt dat de rekensom al een stuk ingewikkelder wordt.

Op basis van de berekening van de politie werd de 52-jarige man uit Groningen aangeslagen voor 405.101,52 euro. Dit bedrag staat ook in de dagvaarding. Tijdens de rechtszaak, vrijdagochtend, liet de officier van justitie weten zelf een berekening te hebben gemaakt omdat het rekenwerk van de politie bij haar veel vragen had opgeroepen. Haar optel- en aftreksom had een heel andere uitkomst: 32.199,10 euro. Dat bedrag moet de man nu afdragen, zo wil het OM.

Inavl
De hennepkwekerij werd vorig jaar ontdekt in een oude, 120 meter lange kippenschuur bij Meeden. Er waren anonieme tips binnengekomen en ook omwonenden hadden de politie aangesproken op de bedrijvigheid rond de grote schuur. Witte busjes die 's nachts met gedoofde lichten naar de schuur reden. Uit de schuur zelf klonken timmer- en klusgeluiden.

De politie deed een inval en trof in een deel van de schuur drie ruimtes aan. Een ruimte waar hennep was geteeld, een waar hennep werd geteeld en eentje waar het nog moest gebeuren. In totaal werden ruim 1400 planten geruimd. De schuur werd op dat moment gehuurd door de 52-jarige verdachte. Hij verklaarde een deel van de schuur te hebben onderverhuurd aan ‘onfrisse types'. Na een eerste ontkenning erkende hij te weten wat de bedoeling was: hennepteelt. De man had 25 procent bedongen.

Geen bemoeienis
De verdachte zei met de teelt zelf geen bemoeienis te hebben gehad. Ook om het geld hoefde hij het niet te doen. De man werkt als bankier in Amsterdam en had – volgens de rechters – een zeer goed inkomen. De officier van justitie eiste vijf maanden celstraf. Zijn 36-jarige vriendin hoorde drie maanden eisen wegens witwassen van drugsgeld. Uitspraak over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu