Rekenkamer hekelt deal minister Wiebes met 'olies' van 90 miljoen

Minister Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes Foto: "Remko de Waal"

De Algemene Rekenkamer tikt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op de vingers voor de 90 miljoen euro, die de Nederlandse Staat heeft overgemaakt aan de NAM.

Het geld was bedoeld als compensatie voor opgelegde lagere gaswinning uit het Groningenveld en andere inzet van de gasopslag Norg. Daar wordt nu buitenlands gas opgeslagen. De Rekenkamer heeft niet kunnen achterhalen hoe het bedrag van 90 miljoen is opgebouwd en berekend.

Onduidelijke afspraken

Volgens Wiebes ging het om een voorschot dat werd vastgelegd in een voorlopig akkoord met Shell en ExxonMobil, het moederbedrijf van de NAM. Voor de Rekenkamer is het volstrekt onduidelijk welke activiteiten de Staat precies heeft willen vergoeden. Gaat het om de inkoop van buitenlands gas of de opslag van gas in Norg of allebei?

Controle onmogelijk

Ook daarom is niet vast te stellen wel deel van het voorschot is bedoeld voor de gewijzigde inzet van de gasopslag en welk deel als compensatie van de lagere gaswinning, aldus de Rekenkamer. Het is voor de Tweede Kamer lastig om de betaling aan de NAM te controleren als onduidelijk is waar het geld precies aan is besteed.

Tweede Kamer was al kritisch

De Rekenkamer wil dat Wiebes in een definitief akkoord duidelijke afspraken maakt met Shell en ExxonMobil. In december vorig jaar probeerde de Tweede Kamer een stokje te steken voor de deal met de ‘olies’. De Kamer schakelde vanwege het ‘gedoe in achterkamertjes’ een jurist in. De Tweede Kamer vroeg zich af of deze compensatie juridisch wel deugt.

De parlementair advocaat onderzocht of Shell en ExxonMobil wel recht hebben op compensatie, maar ook of het parlement hierover iets te zeggen heeft. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vroeg zich af of de 90 miljoen zomaar zonder toestemming van de Kamer kon worden uitgegeven.

‘Deal van 90 miljoen terugdraaien’

Nijboer stelt vast dat Wiebes van de Rekenkamer een flinke draai om de oren krijgt. ,,De PvdA heeft zich met hand en tand verzet tegen compensatie voor deze bedrijven. Wij willen dat dit wordt teruggedraaid. Shell en ExxonMobil hebben genoeg aan Groningen verdiend. Minister Webes moet na de kritiek van de Rekenkamer het voorschot terugvorderen en heeft in de Tweede Kamer heel wat uit te leggen.’’

Eerst toestemming Kamer

De Rekenkamer rept ondanks de foute gang van zaken niet over terugbetaling. Nijboer wil dat Wiebes voordat hij geld geeft aan de ‘olies’ geeft, eerst toestemming vraagt aan de Tweede Kamer. Hij wil zo bereiken dat de minister pas groen licht kan geven aan een definitieve deal met Shell en ExxonMobil, nadat de Tweede Kamer er mee heeft ingestemd.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu