Rekenkamer start onderzoek naar miljoenendeal die minister Henk Staghouwer als gedeputeerde sloot voor nieuwe dijk op grond Bakker Bierum

Henk Staghouwer, voormalig gedeputeerde in Groningen, nu minister van landbouw. Foto: DUNCAN WIJTING

De Noordelijke Rekenkamer start een onderzoek naar de miljoenendeal en de pachtconstructie die toenmalig gedeputeerde Henk Staghouwer in 2016 sloot met grondeigenaar Bakker Bierum.

Partijen in Provinciale Staten (PS) zijn donderdagmiddag over het onderzoek geïnformeerd.

Afgelopen najaar kreeg een motie om de Noordelijke Rekenkamer de gronddeal te laten onderzoeken niet genoeg steun in PS. De Noordelijke Rekenkamer ziet echter genoeg reden voor onderzoek en besluit er nu op eigen initiatief dieper in te duiken.

Miljoenen euro’s gemeenschapsgeld

Staghouwer heeft mogelijk een veel te hoge prijs betaald voor de grond die nodig was voor dijkversterking bij Hoogwatum (bij Bierum). Het lijkt er op dat Staghouwer, sinds kort minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, miljoenen euro’s gemeenschapsveld te veel heeft betaald.

Toenmalig gedeputeerde Staghouwer (ChristenUnie) kwam destijds een bedrag van 8,8 miljoen euro overeen met Bakker Bierum, eigenaar van de grond. De marktwaarde van de 50 hectare lag echter op rond de 3,5 miljoen euro. De provincie heeft de grond voor dat geld bovendien niet in eigendom, maar voor een periode van 26 jaar in bruikleen. Daarna worden de hectares weer eigendom van familiebedrijf Bakker Bierum.

‘Gouden deal’ voor grondeigenaar

In Nieuwsuur, dat uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de zaak, noemde hoogleraar onteigeningsrecht Jacques Sluysmans het eerder al ,,een gouden deal” voor de grondeigenaar.

De Noordelijke Rekenkamer denkt nog deze maand de eerste gesprekken te voeren en het onderzoek in juli te hebben afgerond.

Nieuws

menu