Renners beklimmen VAM-berg tijdens Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier na overlijden penningmeester aan corona. 'Alternatief hebben we met beide handen aangepakt'

Renners die dit jaar meedoen aan de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier staan een pittige etappe te wachten. Als alternatief voor de geschrapte wielerronde van Leek gaan wielrenners op woensdag 1 september nu de Col du VAM bij Wijster beklimmen.

De Drentse VAM-berg, hier bij de Nederlands kampioenschappen wielrennen, blijkt een magneet voor fietsfanaten uit het hele land: de provinciale politiek in Groningen droomt van een vergelijkbare 'fietsberg'.

De Drentse VAM-berg, hier bij de Nederlands kampioenschappen wielrennen, blijkt een magneet voor fietsfanaten uit het hele land: de provinciale politiek in Groningen droomt van een vergelijkbare 'fietsberg'. Foto: Marcel Juriann de Jong

,,Toen Leek zich als een van de organiserende dorpen van de Wielermeerdaagse had teruggetrokken, zijn we als meteen op zoek gegaan naar een alternatief”, meldt voorzitter Hindrik Aalders van stichting Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier.

De Ronde van Leek werd vorige week afgelast, nadat penningmeester van het plaatselijke wielercomité Gerard de Jong aan de gevolgen van covid-19 was overleden. Volgens voorzitter Willem Oosting had zijn overlijden grote impact op het comité.

“Natuurlijk hebben we eerst gekeken naar mogelijkheden binnen de twee gemeenten, maar dat bleek op korte termijn niet haalbaar”, zegt Aalders. ,,Toen de mogelijkheid zich voordeed om een wedstrijd op de Col du VAM te organiseren hebben we dat met beide handen aangepakt.”

Het uitstapje naar de 48 meter hoge VAM-berg - waar afgelopen juni ook het NK Wielrennen werd gehouden - is volgens Aalders hoogstwaarschijnlijk eenmalig. Traditiegetrouw worden de koersen van de Meerdaagse binnen de gemeentegrenzen van Noordenveld en Westerkwartier verreden.

Programma

De wielerronde voor elite, belofte en amateur start op maandag 30 augustus in Nieuw Roden. Dinsdag wordt een criterium gereden in Peize. Een dag na de Col du VAM volgt op donderdag 2 september traditioneel de finale in de Wilp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu