Renovatie Groningse stadhuis kan beginnen: Rottinghuis heeft de sleutels gekregen

Wethouder Roeland van der Schaaf (links) overhandigt Bertil Poelman van Rottinghuis de 'sleutel' van het Stadhuis. Foto DVHN

„Wij gaan het stadhuis klaar maken voor de toekomstige generaties”, beloofde directeur Bertil Poelman van het Groningse bouwbedrijf Rottinghuis donderdagmiddag. Hij kreeg van wethouder Roeland van der Schaaf symbolisch de sleutel overhandigd.

Daarmee is de verbouwing en vernieuwing van het Stadhuis op de Grote Markt definitief aan Rottinghuis vergund. Poelman zegt ‘ontzettend vereerd’ te zijn dat zijn bedrijf de klus mag klaren.

De renovatie zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen: de werkzaamheden gaan nog deze maand van start en als alles volgens planning loopt, zijn ze eind 2021 gereed. Rottinghuis verwacht alles volgens schema te kunnen doen. „We houden ons in het werk natuurlijk aan de RIVM-richtlijnen”, zegt Gerard de Vries van Rottinghuis. „Maar vooralsnog zien we geen problemen met de planning.”

Ervaring met monumenten

Met de bouw van het Stadhuis werd eind 18e eeuw begonnen; sinds 1810 is het in gebruik. „Het is een monumentaal gebouw, dat behandel je met andere zorg dan een gewoon nieuwbouwproject. Het team is geselecteerd op ervaring met het verbouwen van monumenten”, vertelt De Vries.

Onder zijn leiding zorgt Rottinghuis het komende anderhalf jaar voor verduurzaming van het pand. Nu heeft het Stadhuis energielabel G; na de verbouwing is dat A+++. Er komt ook een ‘burgerzaal’, waar Groningers gemakkelijk in en uit kunnen lopen. Het ingewikkeldste karwei, zegt De Vries, wordt de nieuwe raadzaal op de derde verdieping.

Glazen overkapping maakt plaats voor nieuwe raadzaal

Die komt boven het midden van een gebouw, waar nu een glazen overkapping zit boven een soort overdekte binnenplaats. „Dat glazen dak gaat eruit. We maken een soort tijdelijke vloer waarop we kunnen werken, en daarop bouwen we dan de stalen constructie voor de nieuwe raadzaal”, legt De Vries uit. „En uiteindelijk komt er een nieuw dak op, dat even hoog wordt als de nok.”

De vernieuwing kost in totaal 19,3 miljoen euro. Daar was niet iedereen in de gemeenteraad even blij mee. „Het is een dure klus”, erkent wethouder Van der Schaaf. „Maar een ruime meerderheid van de raad heeft uiteindelijk voor gestemd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we straks nog trotser kunnen zijn op ons Stadhuis dan we nu al zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu