Repareren van schade aan wegen in Oldambt kost tussen de 23 en 30 miljoen euro. Maar wie rekent er af? Gemeente kan het zelf niet betalen

Het repareren van de wegen in de gemeente Oldambt gaat tussen de 23 en 30 miljoen euro kosten. Wethouder Jurrie Nieboer (PvhN) heeft nog geen idee waar het geld vandaan moet komen.

In Drieborg is het zeer slecht gesteld met de 'conditie' van de wegen.

In Drieborg is het zeer slecht gesteld met de 'conditie' van de wegen. Archief/DvhN

Nieboer maakte het nieuws gisteravond bekend tijdens de raadsvergadering. De extreme droogte van afgelopen jaren heeft in Oldambt schade aangericht aan openbare wegen en bermen. Onderzoek, afgelopen jaar uitgevoerd, heeft inmiddels aangetoond dat het gaat om meer dan 300.000 vierkante meter wegoppervlakte.

Onduidelijk is waar het geld vandaan moet komen

Wethouder Jurrie Nieboer (PvhN) heeft de raad van Oldambt aangegeven welke opties er zijn om de schade repareren, maar hij kan nog geen antwoord geven op de vraag hoe deze grote financiële opgave voor de komende jaren gefinancierd kan worden. ,,Vooralsnog pakken we de meest urgente wegen - zoals de Hora Siccamaweg - aan binnen de huidige beschikbare financiële middelen en mogelijkheden.”

Een aantal jaren terug werd al bekend dat zes straten er zo slecht aan toe zijn dat weggebruikers risico’s lopen. Langs deze wegen, in Midwolda, Drieborg, Nieuwolda en in Winschoten, zijn destijds waarschuwingsborden en op sommige plekken hekken geplaatst. Toenmalig wethouder Kees Swagerman (SP) sprak destijds al van een verontrustend beeld. ,,En dat is nog maar een lichte conclusie. Wij verwachten dat het huidige schadebeeld zich mogelijk verder negatief ontwikkelt. We moeten dus nu werken aan een herstelplan, waarvan duidelijk is wanneer dat wordt uitgevoerd. Ook moet helder zijn of wegen definitief moeten worden afgesloten.”

Het probleem is destijds aangekaart bij de provincie, omdat Oldambt geen geld heeft voor het herstel en de aanpak van de kapotte wegen. De Oldambtster wethouder vindt dat ook het Rijk en waterschap bij de hersteloperatie betrokken moeten worden. Of de huidige wethouder Nieboer in gesprek is met deze partijen is onduidelijk. Of Oldambt de miljoenen euro’s zelf moet ophoesten blijft vooralsnog onbekend.

Deze video komt uit 2019:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu