Replica VOC-schip komt naar DelfSail

Replica VOC-schip komt naar DelfSail. FOTO ARCHIEF DVHN

De organisatie van DelfSail heeft het schip Halve Maen gecontracteerd voor het publieksevenement eind juni in Delfzijl.

De organisatie van DelfSail heeft het schip Halve Maen gecontracteerd voor het publieksevenement eind juni in Delfzijl.

Het gaat om een replica van het VOC-schip waarmee Henry Hudson in 1609 de oostkust van Noord-Amerika verkende op zoek naar een doorvaart voor de rijkdommen van Indië. Deze ontdekkingsreis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland, met Nieuw Amsterdam ofwel New York.

Oorspronkelijk werd het schip rond 1606 gebouwd. Het deed ook enkele jaren dienst als VOC-schip in Azië. Daar werd het vaartuig in 1618 in een zeeslag voor de kust van Java in brand geschoten.

Herinnering aan Nederlandse kolonisten

Het huidige schip is de tweede replica van Halve Maen. De Nederlandse regering deed in 1909 de stad New York, ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum van de reis van Henry Hudson, een volwaardig replica cadeau. De eerste ging in 1934 bij een brand verloren.

De replica die tijdens DelfSail is te zien werd in 1989 op initiatief van Andrew A. Hendricks in de Verenigde Staten gebouwd. Hendricks is een nazaat van een van de vroege Nederlandse kolonisten. Met dit schip wilde hij de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend houden.

De Halve Maen kwam niet eerder naar DelfSail.

Nieuws

Meest gelezen

menu