Reproductiecijfer R voor Groningen, Drenthe en Friesland daalt na hevige piek weer tot 0,69. Bekijk hier de grafiek

Het reproductiecijfer R voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland is na een hevige piek begin juli nu weer gedaald tot 0,69. Dat blijkt uit berekeningen van medisch lab Certe en het UMCG.

Het reproductiegetal voor Noord-Nederland. Bron: Certe/UMCG

Het reproductiegetal voor Noord-Nederland. Bron: Certe/UMCG

De hoogte van de ‘R’ zegt iets over hoe snel het coronavirus zich verspreidt. De R voor Noord-Nederland schommelde maandenlang rond de 1, wat betekent dat de epidemie ongeveer gelijk bleef. In mei en juni daalde de R onder de 1, wat betekent dat de epidemie duidelijk afnam. Maar begin juli schoot de noordelijke R plotseling naar recordhoogte van boven de 4. Dat was op het moment dat het kabinet alle maatregelen versoepelde en het nachtleven iopen ging. Met name in de stad Groningen explodeerde het aantal besmettingen.

Die piek is kort maar hevig geweest, is in de grafiek van het verloop van de R te zien. Ook in de dagelijkse meldingen van de nieuwe besmettingen die het RIVM en de GGD’s doorgeven zit een duidelijke daling.

Toch nog besmettingen bij zorgpersoneel

In een week tijd constateert Certe toch nog elf besmettingen bij zorgmedewerkers in de drie noordelijke provincies. Tijdens en vlak na de hevige piek van begin juli raakten ook weer vrij veel zorgmedewerkers besmet. Dat leverde weer problemen op in zorginstellingen, die halverwege juli daarom weer de mondkapjesplicht invoerden en extra moesten gaan testen. Enkele afdelingen van woonzorgcentra voor ouderen zijn ook weer tijdelijk in isolatie gegaan om te voorkomen dat het virus oversprong naar kwetsbare bewoners. Die dreiging lijkt nu dus weer af te nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu